MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Zomerbiet 'Barbietola di Chioggia' +

Groeit in 175 tuinen

Latijnse naam
Beta vulgaris 'Barbietola di Chioggia'
Andere benamingen
Beta vulgaris 'Barbabietola di Chioggia', Beta vulgaris 'Chioggia', Beta vulgaris 'Lichtroze van Chioggia', Italiaanse barbietola, Italiaanse biet, Streepjesbiet, Gestreepte biet
Hoogte
10 - 50 cm
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving: 
Zomerbiet met opvallend ringvormig vruchtvlees. Zoet van smaak. Door de snelle knolvorming geschikt voor vroege- en zomerteelt.
Chioggia is een zeer opvallende bietensoort. Dit oude, Italiaanse ras heeft een heerlijke, aardse smaak en zeer ronde, lichtrode bietjes met een aantal zeer opvallende, lichttoze, contrasterende ringen die afwisselend donkerrood en wit zijn. Kan in bijna elke grondsoort worden geteeld. Bietjes kunnen worden gekookt, gestoofd, gebakken en ingelegd in zuur.

Vereisten:
Vanaf half april tot half juli, als er geen kans meer is op strenge vost en de grond is opgewarmd, kan er in de volle grond worden gezaaid.  Zaai op een zonnige plaats met losgemaakte, goed gedraineerde grond. Verwijder zoveel mogelijk stenen om de wortels de kans te geven diep in de grond te groeien. Zaai, voor een langere oogstperiode,  kleine hoeveelheden verspreid na elkaar.

Onderhoud: 
Bietjes hebben tijdens de groei veel water nodig, daarom moet er tijdens droge periodes extra water worden gegeven. Bescherm uw bietjes tegen vogels met netten.

Bemesting:
Bieten groeien het liefst op een lichte grond, maar een wat zwaardere grond kan ook als die een goede structuur heeft. De planten hebben lange penwortels die diep de grond in willen. Verse mest is nadelig voor bieten, gebruik liever goed verteerde compost. Bieten hebben geen hoge stikstofbehoefte, maar kunnen wel wat extra Kalium gebruiken. 

Gebruik: 
Ze groeien redelijk snel; 55-60 dagen na het zaaien kun je ze oogsten. Oogst bietjes als ze nog jong zijn. Als het blad begint te hangen kunnen ze geoogst worden. Snijd het loof ongeveer 5 cm boven de knol af om bloeden en rotten tegen te gaan. Bietjes kunnen het beste direct na de oogst worden gegeten. Maar het is eventueel mogelijk om ze te bewaren op een koele, donkere plaats in afgesloten dozen. Leg ze in lagen en doe tussen elke laag wat zand. Op deze manier kunnen ze ongeveer een maand worden bewaard.

bron: https://www.123zaden.nl

Berichten over deze plant