MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Rode biet 'Cylindra Halflange'

Beta vulgaris 'Cylindra Halflange'  • 

Foto: Rode biet 'Cylindra Halflange'

Foto: Rode biet 'Cylindra Halflange'

Rode biet 'Cylindra' (type Halflange) is een smalle hoogopgroeiende biet of kroot. Bieten zijn niet heel moeilijk te telen zolang de grond maar voldoende vochtdoorlatend en redelijk voedzaam is. Bietenzaden zitten in clusters bijeen - meestal 3 per cluster - uitdunnen is dus vrijwel altijd noodzakelijk. 'Cylindra' is een smakelijke biet die ook zeer geschikt is voor garnering.


TEELT

Zaaien: april - mei / juni - juli
Oogst: juni - oktober / september - november

Ter plekke zaaien vanaf april tot eind mei, voor een herfstteelt of bewaring is zaaien vanaf juni tot half juli de beste zaaiperiode. Afstand tussen de rijen 30 centimeter, later - voorzichtig - uitdunnen op 7 tot 10 centimeter. De jonge plantjes niet meer verplanten, voorzaaien in kleine potjes kan wel.


STANDPLAATS

Teel de bieten op een vochthoudende, losse en redelijk voedzame grond nodig, extra compost is meestal niet nodig. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt want dan worden de bieten taai.


OOGST

De zomerteelt oogsten vanaf half juni tot eind oktober. De herfstteelt (of teelt voor bewaring) oogsten vanaf eind september tot eind november. De bieten in ieder geval nog voor de vorst optrekken, het loof afdraaien en inkuilen in zand op een vorstvrije plaats. 

Eigenschappen

Hoogte
10 - 40 cm
Kleur
Vochtigheid
Vochtig