MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Amazone kikkerbeet

Groeit in 2 tuinen

Latijnse naam
Limnobium laevigatum
Hoogte
1 cm
Vochtigheid
Nat
Licht
Zon

Algemene omschrijving

De bladeren van Limnobium laevigatum zijn hartvormig, middengroen van kleur, dik en wasachtig. Ze doen aan een vetplant denken. De bladeren zijn dik omdat ze gevuld zijn met een sponsachtig materiaal dat veel lucht bevat en aan de plant zijn drijfvermogen verleend. De plant vermeerderd zich door uitlopers waaraan jonge planten ontstaan. Eén plant kan op die manier een hele cluster van nieuwe planten vormen.

Onder sterk licht zullen de planten tot flinke exemplaren uitgroeien, onder normaal licht blijven ze klein. Ze vermeerderen zich dan overigens wel, zodat er een dek van allemaal kleine plantjes ontstaat. De grote exemplaren kunnen zeer lange (tot wel 20 centimeter) fijngeveerde wortels hebben die heel decoratief zijn, maar die ongewenst ook gerust verwijdert (afgebroken) kunnen worden. Deze drijfplanten groeien verder zonder er merkbaar schade van te ondervinden.

De bladeren zijn voor hun omvang verrassend licht van gewicht. De onderzijde bestaat uit een sponsachtig materiaal wat is gevuld met lucht. De drijvende bladeren en wortels vormen een goede schuilplaats voor kleine visjes. Ook grotere vissen als de labyrinthvissen en tandkarpers gebruiken de bladeren graag om onder te schuilen.

Herkomst: Midden- en Zuid-Amerika
Temperatuur: 15-28ºC
Licht: Sterk

Vermeerderen

Limnobium laevigatum vermeerderd zich door uitlopers waaraan jonge planten ontstaan. Eén plant kan op die manier een hele cluster van nieuwe planten vormen. Daarnaast kan de Amazone Kikkerbeet zich ook vermeerderen door middel van bloemen die uiteindelijk kleine zaadjes vormen.

Opmerkingen:
Wegens de productieve vermeerdering door uitlopers en de dienovereenkomstig snelle vorming van een dicht drijfplantendek moeten de rozetten regelmatig uitgedund worden.