MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Magnolia 'Charm and Fragrance'

Foto: Magnolia 'Charm and Fragrance'

Groeit in 1 tuin

Latijnse naam
Magnolia wieseneri 'Charm and Fragrance'
Andere benamingen
Magnolia x wieseneri 'Charm & Fragrance'
Hoogte
1 - 300 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal, Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Groeit tot 5 m hoog, krachtige, breed opgaande, zeer winterharde Noorse cultivar.
Laatbloeiend, juni-juli, dus niet vorstgevoelig.
Roze knoppen, wanneer geopend zijn de bloemen 10 - 15 cm breed, komvormig wit met rode meeldraden, geurig, bloeit laat in de zomer.

De zomerbloeiende Magnolia wiesneri, is een kruising tussen Magnolia sieboldii x Magnolia hypoleuca.

Magnolia wiesneri geeft van juni tot juli bloemen die dubbel zo groot zijn als die van Magnolia sieboldii. De bloemen verspreiden een sterke ananasgeur.

Standplaats:  Plant Magnolia´s op een beschutte, zonnige standplaats op een frisse en goed doorlatende bodem.
De bodem mag niet kalkrijk zijn.
Bloeitijd: 6-7


Anne Brylla van kwekerij Rein en Mark Bulk in het blad Groei en Bloei:

In 2011 zag ik Magnolia x wieseneri voor het eerst. ”Ik was meteen verkocht vanwege de prachtige knoppen, de magistrale bloemen en de heerlijke geur.
Magnolia x wieseneri is afkomstig uit Japan en kwam rond 1900 naar Europa.
Hij werd vernoemd naar de heer Wiesener, die de plant voor het eerst beschreven heeft. De naam wiesneri, zonder e, kom je ook tegen.
Alleen al de knoppen zijn waanzinnig mooi. De bloemen verschijnen in mei, waardoor deze magnolia - in tegenstelling tot de vroegbloeiende soorten - nooit te lijden heeft van nachtvorst. De bloei duurt wel twee maanden en de bloemen hebben een diameter van ruim 10 centimeter.
Ze zijn enorm elegant en opvallend door de combinatie van ivoorwit en roze en de intens roze meeldraden. De bloemen komen helemaal open en lijken wel van porselein. Ze hebben een kruidige, zoete geur, je ruikt ze al van verre. De roze zaaddozen hebben trouwens ook sierwaarde.

Magnolia x wieseneri is een spontane kruising tussen M. sieboldii en M. obovata en heeft van beide ouders het beste meegekregen: de prachtige bloem van sieboldii en het blad van obovata. Het grote voordeel is dat de bloemen naar boven zijn gericht, waardoor je ze goed ziet. Het leerachtige blad kan wel 20 centimeter lang worden. De groeiwijze is anders dan van andere magnolia’s: het is meer een grote heester of een kleine meerstammige boom. Ik heb hem nooit hoger gezien dan 3 meter en het is een langzame groeier.
 
In de tuin geef je Magnolia x wieseneri een goede start door hem in humusrijke grond te planten, die liefst neutraal of enigszins zuur is. De grond mag best zwaar zijn, zolang hij maar goed doorlatend is.
Zorg dat de plant niet te nat staat; magnolia’s houden niet van natte voeten. Verder geeft hij de voorkeur aan een plaatsje in de halfschaduw. Snoeien is mogelijk, maar doe dat pas na een paar jaar en alleen als het echt nodig is.
Het zijn vooral de bloemen die deze magnolia bijzonder maken. Het blad is mooi, maar niet heel opvallend.
Daarom raad ik aan de plant te combineren met bijvoorbeeld hortensia’s. Als je voldoende ruimte hebt, kun je hem in een gemengde Hydrangea-border zetten of combineren met andere heesters die eerder of later bloeien. Of plant hem als solitair in een groot gazon.
Eigenlijk heeft deze magnolia geen nadelen, hij is zeer winterhard en bestand tegen wind. Zet hem wel meteen op de juiste plaats en verstoor de wortels zo min mogelijk.

Omdat Magnolia x wieseneri lastig te vermeerderen is - op de kwekerij vermeerderen we hem door enten - hij vrij moeilijk verkrijgbaar. Toch heb ik hem sinds die eerste keer nog vaak gezien en hij verbaast me elke keer weer!”
Tekst: Hester van Gen - Groei en Bloei

Berichten over deze plant