MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Geranium

Groeit in 2011 tuinen

Latijnse naam
Pelargonium hybride
Hoogte
30 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Vochtig
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Omschrijving :
In de volksmond beter bekend als geranium, maar niet te verwarren met de tuingeraniums. De Pelargonium wordt ingedeeld in drie verschillende groepen: kamerpelargoniums, welriekende pelargoniums en tuinpelargoniums.

Niet winterhard / wordt als eenjarig behandeld. Vorstvrij overwinteren is mogelijk.
Hoogt tot 40cm / snelgroeiend.
Toepassing : meestal in bloembakken en hangpotten. Rechtopgaande soorten ook in de border.
Als tuinier zijn de volgende twee soorten de belangrijkste : staande (Pelargonium zonale) en hangpelargoniums (peltatum).
De Pelargonium zonale is een halfheester met onderaan een houtige stengel die bovenaan sappig is.De bladeren zijn hart- tot niervormig met diameter van circa 6 cm, gelobd, lichtjes behaard met een donkere gordelzone. De bloemen staan gegroepeerd in schermen van 5 tot 70 bloempjes die doorlopend bloeien
De Pelargonium peltatum is beter bekend als de hangpelargonium. De stengels van de Pelargonium peltatum zijn vertakt, onbehaard en fijner dan de zonale. De bladeren zijn schildvormig. De naam peltatum is afkomstig van peltatos wat betekend schild, vandaar deze naam. De bladeren zijn dik met 3 à 5 lobben. Ze hebben een glad glanzend oppervlak met een gave rand en soms een centrale zone. De bloemen staan in schermen van 2 tot 9 bloempjes met een lange steel.
 

Bovendien zijn er nog een aantal soorten die vaak gegroepeerd worden onder de algemene benaming 'geurpelargoniums', maar waaronder dus verschillende soorten vallen.
Bij deze Pelargoniums zegt de naam al zelf wat het betekent. Deze Pelargoniums geven s'avonds en 's nachts een aromatisch geur af. Bij aanraking van het blad komt de geur vrij omdat de klierhaartjes afbreken en daaruit komen olieachtige stoffen. Deze stoffen geven de geur af. Er is een groot geurenpalet: citroen, roos, lavendel, munt, ... . De bladeren zijn zacht en hartig, ze bestaan in alle tinten van groen.
De P. odoratissimum is een enkel in cultuur voorkomende soort, maar veel citroen- en rozenpelargoniums vallen binnen de soort P. graveolens.  Deze laatste soort wordt ook geteeld voor zijn etherische olie.  Daarnaast zijn er nog een aantal minder courante soorten, als P. capitatum, P. citronellum, P. crispum, en bovendien zijn er nog een heleboel kruisingen van de voornoemde soorten.

Daarenboven heb je enkelvoudige, half gevulde en dubbelbloemige. En met een keuze uit meer dan 250 cultivars is het vaak moeilijk kiezen.
Bloemkleur : rood, roze, wit, roodpaars, meerkleurig.
Bloei : Doorbloeiend van mei tot okt.

Plantvoorschriften:
Hoe meer zon hoe meer bloemen . Planten mei begin juni van in pot gekochte exemplaren die in ieder tuincenter voor een prikje te koop zijn. Ze staan niet graag in vochtige grond en hebben veel frisse lucht nodig. Voorzie een goeie kompost en drainage in de plantbak. Gebruik eventueel potscherven of kleikorrels als onderlaag. Verder is er speciale geranium potgrond te koop.

Zaaien : Januari in een zaaibak met zaaigrond. Bedek met 1 cm van dezelfde grond. Druk licht aan en besproei met een nevelsproeier. Hou de grond vochtig en warm (20°c) tot na ongeveer 2 weken de eerste blaadjes verschijnen.
Verspenen : doe je eind febr begin maart. Plant ze in potjes met gewone of geranium potgrond. Zet ze ook nu weer terug op een warme plaats.
Planten : In mei kunnen de plantjes naar hun definitieve plaats op 20/30cm uit elkaar. Kort het uiteinde van de stengels een paar cm in voor een bossiger groei.

Vermeerderen :  kan perfect door stekken te nemen in stekzand * of door ze in water te zetten voor beworteling. Laat maximaal per stek 2 blaadjes staan en zorg dat je steel (voor stek) minimaal 15 cm is. We snijden de steel schuin aan en steken hem ook schuin de grond in. Je kan best aparte potjes aanwenden om een goede ventilatie te behouden. Hormoon of -stekpoeder kan gebruikt worden om een betere beworteling te bekomen. (duur 2 à 3 weken). Zorg verder dat de grond vochtig doch niet te nat is, om mogelijke schimmels en rotting tegen te gaan. De beste stekperiode is vlak na de zomerperiode. Controleer of de planten niet besmet zijn met schimmels of andere belagers. Voorzie verder een goede belichting en warmte.
* stekzand = minimaal 1/3 witzand gemengd met 2/3 gezeefde kompost.

Verzorging:
In het voorjaar een goede basisbemesting en in het groei en bloeiseizoen om de twee weken wat extra vloeibare meststof om de bloei te bevorderen. Geen stikstofrijke mest , hierdoor krijg je vaak meer blad dan bloemen .
Er is speciale geranium meststof te verkrijgen.
Watergiften kunnen beter met mate maar regelmatig gegeven worden.
Verwijder regelmatig verdorde bloemen en blijf de zaaddozen voor, daar dit anders de plant onnodig uitput. Breek de bladstelen af door ze naar de "stam" toe te buigen. (Opwaarts) Voorzie een rozenschaartje, dit zorgt ervoor dat de wonden bij terugsnoeien minimaal blijven

Overwinteren kan enkel indien bepaalde maatregelen in acht worden genomen maar wordt meestal niet gedaan. Als je dat toch wil proberen , hier enkele regels:
Verminder de watergiften naar het einde van het groeiseizoen,
Breng geen meststoffen meer toe.
Planten uit volle grond haal je uit met een flinke kluit aarde en zet ze in een pot.
Plaats de plant op een plaats waar de temperatuur niet lager dan 10°C wordt.
Geef eenmaal per week water. In het voorjaar snoeien tot op 3e oog tbv compace vorm.

Ziekten en plagen:
Luizen zijn frequent aanwezig, bij droogte vooral spint, verder rupsen, naaktslakken, botrytis, roest, Verticillium alboatrum, witte vlieg, bacteriën en virussen, kevers, stambasisrot, nematoden

Berichten over deze plant