MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Stermaagdenpalm

Amsonia orientalis  • 

Foto: Stermaagdenpalm

Amsonia behoort tot de familie van de maagdepalmachtigen (Apogynaceae). Hiertoe behoort onder andere ook Vinca. Hoewel de plant al sinds 1759 in cultuur is, zie je hem zelden in een tuin staan. En dat is jammer. De Amerikaan Th. Walter (1740 - 1788) heeft de plant als eerste beschreven. De bloemen zijn stervormig en staalblauw van kleur, hebben lijnvormige slippen en staan in eindstandige pluimen.

Van Amsonia zijn circa twintig soorten vaste planten en halfstruiken bekend. Amsonia groeit van nature in Zuidoost-Europa, Klein-Azië, het noordoosten en midden van de Verenigde Staten van Amerika, Japan en het westen van Azië. De vaste plant groeit met wortelstokken. Amsonia is prima te combineren met o.a. Iris. Bij het doorsnijden van de steel komt melksap vrij, dat niet giftig is.

Amsonia orientalis komt van nature nog maar op een plaats in Europa voor: in het noordoosten van Griekenland (Thracië) en het noordwesten van Turkije, waar de plant echter bijna is uitgestorven.
De plant heeft stengels tot een meter hoog, die aan de basis verhouten. Bladen zijn tot zes centimeter lang. Het is vooral een rijk bloeiende plant, die vanaf mei tot in augustus met prachtige bloemen bloeit. Een liefst warme zomer is nodig voor een lange bloeiperiode. De plant breidt zichzelf zonder te woekeren uit door middel van worteluitlopers.

Amsonia wordt na de winter vermeerderd door de pollen te delen. In de zomer kan zomerstek worden gemaakt. Soms lukt het na een warme zomer ook om de zaden in het voorjaar uit te zaaien. Het is normaal, dat in het najaar de stengels tot de grond toe afsterven. De ondergrondse wortelstok leeft gewoonlijk door. De soorten zijn alle matig tot goed winterhard.

Eigenschappen

Hoogte
80 - 120 cm
Kleur