MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Paarse Magnolia

Magnolia liliiflora  • 

Foto: Paarse Magnolia

De Paarse Magnolia groeit van oorsprong in Yunnan en wordt een kleine boom van maximaal 4 meter hoog.
De 13cm grote, paarse bloemen verschijnen in het voorjaar tegelijk met het blad (bij andere magnolia's eerst alleen de bloemen) en verspreiden een heerlijke geur. De bloemen zijn primitief, omdat de magnolia één van de eerste bloemen is in de evolutie.

Magnolia liliiflora is een kleine boom afkomstig uit het zuidwesten van China (in Sichuan en Yunnan ), maar wordt al eeuwenlang gekweekt elders in China en ook in Japan.
Afwisselend bekend onder vele namen, waaronder Mulan magnolia, paarse magnolia, rode magnolia, leliemagnolia, tulpenmagnolia en houtachtige orchidee, werd het voor het eerst geïntroduceerd in Engelssprekende landen van gecultiveerde Japanse oorsprong, en wordt daarom ook wel Japanse magnolia genoemd, hoewel het niet inheems is in Japan. Hij wordt nu ook als sierplant aangeplant in Noord-Amerika en Europa, zij het iets minder vaak dan zijn populaire hybride.

Het is een bladverliezende struik, uitzonderlijk een kleine boom, tot 4 m hoog (kleiner dan de meeste andere magnolia's ), en bloeit uitbundig in het vroege voorjaar met grote roze tot paarse opzichtige bloemen, voordat de bladknoppen opengaan.

Het geeft de voorkeur aan een zure of neutrale grond, in de volle zon of lichte schaduw.

Eigenschappen

Hoogte
1 cm