MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Zilverkleurige Kerrieplant

Foto: Zilverkleurige Kerrieplant

Groeit in 2 tuinen

Latijnse naam
Helichrysum argyrophyllum

Algemene omschrijving

Deze plant komt oorspronkelijk uit de Oost-Kaap van Zuid-Afrika. Het geeft de voorkeur aan droge plaatsen en kale, open, harde grond en graslanden. Het wordt vaak gevonden tussen rotsen. Deze plant is zeer aanpasbaar omdat hij zowel in de zomer- als in de winterregengebieden groeit, dus hoewel hij uit een gebied met zomerse regenval komt, groeit hij goed in de Kaapse fynbos-regio.

Het is een laagblijvende bodembedekker, met kleine, grijze bladeren. De bloemen zijn madeliefachtig met kanariegele stralen rond een donkerder geel centrum, bloeiend van december tot mei. De bloemen blijven bijna twee maanden vers aan de plant en voor altijd als ze worden afgesneden en gedroogd. Voor het beste resultaat oogst u de bloemen binnen een week na de eerste opening. bind ze vast en hang ze ondersteboven in een droge ruimte.

Er zijn meer dan 600 soorten Helichrysum die wereldwijd voorkomen, waarvan 244 in zuidelijk Afrika. Het woord Helichrysum is afgeleid van het Griekse "helios" wat zon betekent en "chrysos" wat goud betekent, verwijzend naar de kleur van veel van de bloemen van soorten in dit geslacht.

In de volle grond maakt deze plant een dicht bebladerde bodembedekker van ongeveer 10 cm hoog. Hij geeft de voorkeur aan zonnige standplaatsen waar hij een matvormende groeiwijze heeft. Hij houdt van zanderige, goed doorlatende grond en is daarom ideaal voor die plekken in de tuin waar niets anders lijkt te willen groeien, zoals droge plekjes in de volle zon of op glooiende grond. Het is ideaal voor rotstuinen of terrasmuren, waar het over de rotsen naar beneden stroomt.

De levensduur in de tuin is ongeveer 4-6 jaar, maar planten kunnen indien nodig worden ingekort en gevoed om hun vorm te verbeteren. Het is beter om biologisch voedsel te gebruiken. Dit bevordert een langzame groei. Meststoffen stimuleren de plant om te snel te groeien en zijn groeicapaciteit te overschrijden, waardoor hij slungelig en houtachtig wordt. Het opvallende contrast van het grijze blad van deze plant maakt het een ideale bodembedekker en borderplant. Het is ook een goede vuller voor potten, die langs de zijkanten naar beneden lopen. Zoals veel andere helichrysums en grijsbladige planten, is H.argyrophyllum droogtetolerant, waardoor het een goede keuze is voor de waterbewuste tuinier. Hij groeit ook in de halfschaduw, maar zal niet zo uitbundig bloeien als in de volle zon. De plant heeft een sterke weerstand tegen schimmels en lijkt erg onsmakelijk voor insecten!