Afrikaanse lelie (algemeen)
Algemene omschrijving
De afrikaanse lelie is moeilijk onder te brengen in een bepaalde familie. Bij ons en Nederland wordt deze ondergebracht bij de lelieachtigen, Lilaceae, waartoe ook de lelie en de ui behoren. In Engeland wordt deze onder de Amaryllidaceae gebracht waarvan ook de amaryllis, clivia en naricis lid van zijn. De bladeren komen als rozetten uit de grond en kunnen tot 60 cm lang worden. Op bladloze stelen, die tot 150 cm kunnen worden, komen de bloemen. De zaaddozen die na de bloei komen kunnen nog enige tijd dekoratief zijn aan de plant. Niettegenstaande de lange bloeistengels kan de plant zeer goed in de wind gedijen. Meestal wordt ze gebruikt als kuipplant, maar ook in volle grond komt ze zeer goed tot haar recht. Mits goede afdekking tijdens de winter kunnen de planten vele jaren ons klimaat overleven. Het zijn alleen de bladverliezende soorten die bij ons kunnen in volle grond overwinteren.
De Agapanthus africanus (syn. A. umbellatus) is een bladhoudende soort die bij ons moeilijk buiten kan overwinteren. Deze wordt dan ook alleen als kuipplant toegepast en tijdens de winter op een vorstvrije plaats gezet. De violetkleurige bloemen staan op een tot 90 cm groeiende stengel.
De Agapanhus campanulatus daarentegen kan bij ons perfect in de tuin worden gehouden.. De bloeistengels groeien ongeveer tot een 75 cm. De bloemen zijn lichtblauw tot lavendelblauw van kleur.
De hybriden zijn doorgaans weinig winterhard en kunnen beter binnen worden overwinteren.
Plantvoorschriften Algemeen
Geef de Agapanthus een open zonnige standplaats.
Het mooiste effect geven 3-5 planten bij elkaar.
Planten met de neuzen ongeveer 3cm onder de aarde.
Steeds de nodige drainage voorzien: Agapanthus houdt NIET van natte voeten, zeker niet in de winter! In zware grond – grind of argexkorrels toevoegen. In zanderige grond voldoende compost toevoegen. In pot, steeds onderaan goede drainagelaag voorzien.
Planten die u in het voorjaar koopt en die nog geen nieuwe groei vertonen moeten met de kroon 5cm onder het grondoppervlak worden geplant.
Een Agapanthus is een echte zonaanbidder en bijzonder geschikt als kuipplant voor op het terras of balkon.
Houd niet van verpotten. Ieder jaar verpotten is uit den boze. Zet de plant steeds van bij de aanvang in een voldoende grote pot.
Nog een laatste tip: deze plant heeft de neiging om na enige tijd de pot uit te groeien. Dit maakt het water geven erg lastig. Daarom is het verstandig om bij het verpotten de pot niet helemaal te vullen, maar een royale gietrand over te houden.
Onderhoud
Alhoewel een Agapanthus droogte uitstekend verdraagt, is het toch beter om uw Agapanthus in bloei 1x per week flink te gieten tijdens een droogteperiode.
Zorg ervoor dat de Agapanthus voldoende mest krijgt. Gebruik bij voorkeur een meststof met laag stikstofgehalte en voldoende fosfor en kalium. Geef de plant in de groeiperiode, 1x voor en 1x na de bloei, bij zeer arme grond ook tijdens de bloei, een dessertlepel tot een eetlepel mestkorrels. Gebruik deze meststof ook in de vroege lente, na het verwijderen van de winterbescherming en eind augustus op het einde van de bloeiperiode (dan wel in iets kleinere dosis geven) . Deze toegift op het einde van de zomer stimuleert de ontwikkeling van bloemknoppen voor volgend seizoen.
De bladverliezende Agapanthus is uitermate geschikt in border of tuin.
Onze ervaring is zelfs dat de plant daar nog beter groeit. Heeft u de Agapanthus in uw border geplant dan kunt u de plant in de winter dus niet binnen halen.
U kunt deze dan het beste afdekken met plastic en daarover een dikke laag bladeren, stro of iets dergelijks aanbrengen tegen de vorst als het echt te koud wordt.
Winterbescherming tijdig (maar niet te vroeg) verwijderen, van zodra de langdurige vorstperiodes voorbij zijn kan een lichtere winterbescherming met enkel vliesdoek volstaan. Als de Agapanthus te lang ondergedekt blijft dan ontwikkelen zich zwakke en slappe jonge scheuten.
Gebruik voor de Agapanthus nooit een dure pot, want deze gaat onherroepelijk verloren als je moet verpotten. Er is geen enkele plant die zich met zijn wortels zo in de pot vastvreet als de Agapanthus en daarom is er maar één remedie en dat is het kapotslaan van de pot
Delen in eind voorjaar liefst om de 4 jaar.
Ziekten
Virusziekten; plant vernietigen
http://www.devrijboom.be
Berichten over deze plant
Marleen M.
Gekregen als stek maar onduidelijk welke ondersoort van de Afrikaanse Lelie het is. Iemand? Woensdag 11 Juli 2018 om 12:32Leen l.
mijn agapanthus is al jaren een ramp, Dinsdag 15 Mei 2018 om 21:00- 1 reactie
Isilinye M. Staat hij in pot of volle grond? En wat is het probleem (geen bloei?) Dinsdag 15 Mei 2018 om 21:44
Anne M. voegde een video toe aan Afrikaanse lelie (algemeen) (Agapanthus). Vrijdag 28 Juli 2017 om 10:42
Ann T.
Gewoon uit curiositeit paar maand terug Agapantus gezaaid in bakken, het waren zaden van mijn gekochte planten die zeer prachtig bloemen.wat ik nooit dacht dat het zou lukken is gebeurd, ik heb scheutjes van ong 6 cm ... Maar nu? Wat en hoe verwerk ik ze verder? Zondag 7 Augustus 2016 om 21:50- Bekijk alle 5 reacties »
Ann T. Moederplanten worden bij ons gewoon in de serre gezet.... En moet zeggen dat ze het er blijkbaar goed hebben want elk jaar weer schenken ze mij hun mooiste bloemen met stengels van zeker 1 m Dinsdag 9 Augustus 2016 om 12:21
Pascal G. Prachtig, Ann. Veel succes met de zaailingen. Dinsdag 9 Augustus 2016 om 16:53
Michel S.
Ik heb zojuist een Agapanthus gekocht, inmiddels wel uitgebloeid. Wat achter blijft zijn de bloemstengels.. Wat moet ik daar mee? Gewoon zo kort mogelijk afknippen, zodat ik alleen blad onderaan de plant overhoud? Vrijdag 5 Augustus 2016 om 17:03- Bekijk alle 4 reacties »
Bertus D. Met Ineke eens, maar wel de zaadjes er vanaf knippen, ivm energieverlies , of je moet het willen zaaien, dit gaat ook heel goed en na drie jaar een bloeiende plant Vrijdag 5 Augustus 2016 om 22:12
Pascal G. Wij snijden enkel de uitgebloeide bloemstengels weg waarna de plant er nieuwe aanmaakt. Agapanthus kan je zowat de gehele zomer laten bloemen. Zaterdag 6 Augustus 2016 om 23:05
Mieke T.
Mijn Afrikaanse lelie heeft dit jaar geen bloemen, enkel groene bladeren ? Hoe zou dat komen. Heb ze vorig jaar in bloei zijde, gepland >? Maandag 11 Juli 2016 om 15:40René B. voegde foto's toe aan Afrikaanse lelie (algemeen) (Agapanthus)Woensdag 19 Augustus 2015 om 20:46
Kees v. voegde een foto toe aan Afrikaanse lelie (algemeen) (Agapanthus) Zondag 12 Juli 2015 om 21:04
Chris R.
Heb al jaren deze plant in de tuin en krijg enkel blad , doch geen bloemen. Hoe komt dit ? Zaterdag 27 Juni 2015 om 11:29- Bekijk alle 5 reacties »
Chris R. 'k hoop van niet, we shall see Zaterdag 27 Juni 2015 om 19:40
Theo V. Aarbeien kunstmest verhoudng 7-14-28 geven in april en augustus Vrijdag 7 Augustus 2020 om 17:28
Willy H.
Willy Haegeman Vorig jaar had ik 68 bloemen van drie potten dit bloeit er een pot niet wa zou de oorzaak zijn ook de toppen van de bladeren worden al een tijdje bruin misschien te warm overwinterd (internet info) Vrijdag 22 Augustus 2014 om 17:28Coby K.
Vorig jaar had ik 45 stengels van de blauwe agapanthus, dit jaar echter maar 1
Wat moet ik doen om weer deze prachtige bloemen te krijgen
De plant staat al een aantal jaren in een grote bak
Is het misschien verstandig om deze te scheuren enzo ja wanneer moet dat gebeuren?
Alvast vriendelijk … Lees verder » Vrijdag 8 Augustus 2014 om 13:38- 1 reactie
Tine K. Als echte Agapanthusliefhebber had ik ook dit jaar precies hetzelfde probleem. Slechts een bloem in een grote pot met Agapanthussen en in een andere pot helemaal niets, wel mooi groen blad... En bij … Lees verder » Vrijdag 8 Augustus 2014 om 18:05
Julien N.
Hoe bemesten en wanneer in een grotere pot zetten? Donderdag 5 Juni 2014 om 13:26- 2 reacties
Tom M. Ben begonnen 10jaar terug met één plantje... heb er nu 4 van dezelfde plant..Mag wel wat voeding krijgen (ik geef iedere week wat meststof mee via de gieter, poedervorm... op te lossen in … Lees verder » Donderdag 5 Juni 2014 om 19:35
Theo V. Aarbeien kunstmest verhoudng 7-14-28 geven in april en augustus Vrijdag 7 Augustus 2020 om 17:29
Alex F. voegde een foto toe aan Afrikaanse lelie (algemeen) (Agapanthus) Donderdag 29 Augustus 2013 om 10:06
Alex F.
Beste tuinliefhebbers, ik zoek voor mijn collectie Agapantussen het mengmest NPK 7-14-28. Dat schijnt het beste te zijn voor een goede groei en bloei. Alleen ik zie dat het moeilijk voor particulieren te bestellen is. Wie kan er aan komen? Dinsdag 20 Augustus 2013 om 13:09Alex F.
Ik had dit mooie exemplaar met drie lange stengels vol met bloemen nog willen kopen voor slechts € 15,00. Ik had de auto al vol met de blauwe varianten.... Zondag 18 Augustus 2013 om 12:44Grietje B.
Bollen in het voorjaar geplant, maar...niks geen bloemen? Vrijdag 9 September 2011 om 21:01Frans N. voegde een foto toe aan Afrikaanse lelie (algemeen) (Agapanthus) Zondag 20 Februari 2011 om 09:54
Op onderstaande foto zie je mijn tulbaghia op de voorgrond staan, en die ziet er … Lees verder »
Marleen. Al zou de plant op de foto een agapanthus zijn dan is het gebaseerd op het blad onmogelijk te zien over welke soort het gaat, meer zelfs,..... ook in … Lees verder » Zondag 4 September 2022 om 21:36