Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Afrikaanse lelie (algemeen)

Afrikaanse lelie (algemeen)
Afrikaanse lelie (algemeen)
Afrikaanse lelie (algemeen)

De afrikaanse lelie is moeilijk onder te brengen in een bepaalde familie. Bij ons en Nederland wordt deze ondergebracht bij de lelieachtigen, Lilaceae, waartoe ook de lelie en de ui behoren. In Engeland wordt deze onder de Amaryllidaceae gebracht waarvan ook de amaryllis, clivia en naricis lid van zijn. De bladeren komen als rozetten uit de grond en kunnen tot 60 cm lang worden. Op bladloze stelen, die tot 150 cm kunnen worden, komen de bloemen. De zaaddozen die na de bloei komen kunnen nog enige tijd dekoratief zijn aan de plant. Niettegenstaande de lange bloeistengels kan de plant zeer goed in de wind gedijen. Meestal wordt ze gebruikt als kuipplant, maar ook in volle grond komt ze zeer goed tot haar recht. Mits goede afdekking tijdens de winter kunnen de planten vele jaren ons klimaat overleven. Het zijn alleen de bladverliezende soorten die bij ons kunnen in volle grond overwinteren.

De Agapanthus africanus (syn. A. umbellatus) is een bladhoudende soort die bij ons moeilijk buiten kan overwinteren. Deze wordt dan ook alleen als kuipplant toegepast en tijdens de winter op een vorstvrije plaats gezet. De violetkleurige bloemen staan op een tot 90 cm groeiende stengel.

De Agapanhus campanulatus daarentegen kan bij ons perfect in de tuin worden gehouden.. De bloeistengels groeien ongeveer tot een 75 cm. De bloemen zijn lichtblauw tot lavendelblauw van kleur.

De hybriden zijn doorgaans weinig winterhard en kunnen beter binnen worden overwinteren.

Als kuipplant dient de liefdesbloem op een beschutte plaats worden gezet. De plant wordt best zo weinig mogelijk verpot en staat best in een ietwatte te kleine pot. Dit stimuleert de bloei. Jaarlijks wordt de bovenste laag aarde weggenomen en nieuwe aangebracht. Regelmatig dient men mest toe te voegen en veel water geven. Het vermeerderen van de afrikaanse lelie gebeurt zowel door scheuren als zaaien. Vermeerderen door scheuren dien men zeer voorzichtig te doen om zo weinig mogelijk de vlezige wortels te beschadigen. In het begin zal de bloei in mindere mate zijn. Als de kluit terug voldoende stevig is bloeit de plant terug in haar volle glorie. Het zaaien is meestal om nieuwe variëteiten te kunnen selecteren. Planten uit zaad kunnen zeer van elkaar verschillen. Uit de zaailingen zal men alleen de beste planten gebruiken om mee verder te kweken. Om te vermenigvuldigen worden ze dan terug gescheurd.

http://www.devrijboom.be
 

Eigenschappen

Hoogte
1 - 150 cm
Kleur
  •   
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend
Bladverliezend

In de webshop