Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Turijns bedstro

Asperula taurina

Foto: Turijns bedstro

Foto: Turijns bedstro

Asperula taurina is een plantje uit de familie van de sterbladigen.  De 'stervormige' inplanting van de bladeren is hier wat minder opvallend, omdat de blaren in kransen van slechts vier om de stengel staan.

De bloempjes staan in groepjes bij elkaar, en zijn wit tot bleekblauw.

Asperul taurina is net als Lievevrouwebedstro (Galium odoratum, vroeger Asperula odorata genaamd) een geurige plant, waarbij de coumarine-geur het sterkst is bij licht verwelkte planten.  De plant kan ook culinair op dezelfde manier worden toegepast als dat kruid.

Het plantje is een dankbare bodembedekker, die zich met wortelstokken gestaag verspreid, zonder opdringerig te worden.  Hoger groeiende planten krijgen in het dikke tapijt gemakkelijk hun kans.
De plant heeft een voorkeur voor een frisse, humusrijke bodem in de halfschaduw.

Ik vond de benaming 'Turijns bedstro' online, maar weet niet of dat een correcte naam is, of een poging tot vertaling van Asperula taurina (waarbij taurina echter eerder naar het Taurus-gebergte verwijst).  In elk geval is het plantje inheems in grote delen van Italië, maar komt in het wild ook voor in delen van de Alpen, vaak in beukenwouden.
In Duitsland blijkt de plant toch vrij algemeen 'Turiner Waldmeister' te worden genoemd (en 'Waldmeister' is lievevrouwebedstro).

 

Eigenschappen

Hoogte
10 - 25 cm
Kleur
  •   
  •