MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Pawpaw 'Prima 1216'

Asimina triloba 'Prima 1216'

Pawpaw 'Prima 1216' is een heester/boom met zoete, middelgrote vruchten smakend naar mango/banaan. Kenmerkend vanwege de redelijk goede zelfbestuiving.
De vrucht van de pawpaw is gewoonlijk 5 tot 15 cm lang, 3 tot 10 cm dik en is aardappelvormig. Het vruchtgewicht kan erg verschillen maar is ongeveer 125 tot 250 gram. Voor het rijpen van de vruchten is het noodzakelijk dat de boom op een beschutte plek in de volle zon staat.

De vruchten beginnen te rijpen in oktober. Bijna rijpe vruchten laten relatief gemakkelijk van de boom los. Hierna moeten ze nog afrijpen, ze worden na enige dagen lichter van kleur.

Het vruchtvlees is gelig. Het vruchtvlees smaakt zoet en banaan/mango/ ananas-achtig. De vruchten zijn rijk aan mineralen, eiwitten, vitamine-C en vitamine-A. De vruchten worden gebruikt voor verse consumptie of voor het maken van desserts. Het vruchtvlees kan ook worden ingevroren voor later gebruik. In een koelkast zijn de vruchten wel 3 weken te bewaren.

De donkerbruine, fluweelachtige bloemen verschijnen voor de bladeren in de lente op eenjarige twijgen. De bloemen kunnen een diameter van 5 cm hebben. De bloemen zijn redelijk zelfbestuivend echter kruisbestuiving geeft betere vruchten. De bloeitijd is van maart t/m mei.

De pawpaw is een langzaam groeiende bladverliezende boom of struik die na verloop van jaren 3 tot 6 m hoog kan worden.

Zeer winterhard -25°C en  bladverliezend in de winter.

Eisen : De pawpaw verdraagt goed volle zon, maar ook enige schaduw wordt goed verdragen. Het is aan te bevelen om jonge bomen die net zijn geplant de eerste twee jaar te beschermen tegen de volle zon. De bladeren zijn door hun grootte nogal windgevoelig, waardoor een windluwe plaats op prijs wordt gesteld.

Zorg voor voldoende vocht in de zomer en een humusrijke bodem die goed afwatert.
Pawpaw bomen verdragen het verplanten niet erg goed. Daarom is het noodzakelijk uitsluitend bomen te planten met grote kluit, of beter nog: bomen die zijn opgegroeid in containers.

Informatie: Van nature komt de pawpaw boom voor in het zuidoosten van Noord-Amerika. Het geslacht bevat de grootste eetbare, in Noord-Amerika inheemse vruchten. De planten groeien in de vruchtbare valleien.

Asimina triloba is de meest noordelijke soort uit de Zuurzakfamilie (Annonaceae). Afgezien van de vruchten levert de familie relatief weinig nuttige producten.

Het glanzende donkergroene, langwerpige blad wordt 15 cm lang. Het uitlopen van de bladeren begint eind mei, na de bloei. Door de pyrimidale boomvorm en de mooie gele herfstkleuren, heeft de pawpaw een hoge sierwaarde.

Plant behoeft weinig snoei maar verdraagt snoei goed. De beste periode is februari/maart.

De vroegste vermelding over pawpaws wordt gedaan in het verslag van de ontdekkingsreiziger Hernando de Soto uit 1541 over Indianen die deze planten kweekten in het gebied ten oosten van de Mississippi. Moes van de pawpaw was een favoriet gerecht van George Washington.

Eigenschappen

Hoogte
1 cm