Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Knolcapucientjes

Tropaeolum tuberosum  • 

Foto: Knolcapucientjes

Foto: Knolcapucientjes
Foto: Knolcapucientjes

De knolcapucientjes zijn verwant aan de Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) en de kanariekers (Tropaeolum peregrinum), en dat zie je ook aan de bladvorm.

Ook de knolcapucientjes zijn klimmende, rankende planten.
Knolcapucientjes hebben mooie rood-met-gele bloemen, maar die bloeien pas heel erg laat – of niet.
In het grote boek van de vergeten groenten las ik dat de plant pas na de herfstnachtevening bloemen gaat vormen, maar hier in mijn tuin(AnneTanne) heeft ze nog nooit gebloeid. Ze geeft je wel voortdurend de indruk dat ze vol bloemknoppen zit, maar telkens opnieuw blijken het gewoon weer bladeren te worden…

Aan het begin van de winter kan je de knolletjes oogsten, en je bewaart ze als andere wortelgroenten, op een koele, niet al te droge plek (eventueel in een kistje met zand).

De knollen overleven ook buiten de winter gemakkelijk, maar je oogst bij voorkeur toch een aantal knollen om die in het voorjaar uit te planten: als je ze buiten laat staan, neigen ze om héél erg vroeg uit te lopen, en dan kan een min of meer late nachtvorst toch fataal zijn.

De knollen van de knolcapucien worden gekookt en als groente gegeten of in soepen verwerkt. De knollen zijn vanwege de scherpe, mosterdachtige smaak voor rauwe consumptie niet geschikt. Om de smaak wat milder te maken kunnen de knollen meerdere dagen aan de zon worden blootgesteld. De bladeren worden vanwege het scherpe aroma als specerij gebruikt.
 

Eigenschappen

Hoogte
80 - 150 cm
Kleur
  •   
  •