MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Cosmea 'Chocamocha'

Cosmos atrosanguineus 'Chocamocha'  • 

Foto: Cosmea 'Chocamocha'

Foto: Cosmea 'Chocamocha'
Foto: Cosmea 'Chocamocha'
Foto: Cosmea 'Chocamocha'

Omschrijving:
Eenjarig (weinig winterharde vaste plant).
Deze rechtop groeiende plant wordt zo'n 70 cm hoog, heeft roodachtige, bruine stengels met fijnverdeeld, donkergroen blad en bloeit van juli tot oktober.
De bijzondere bloemen staan op stelen, die flink boven het gebladerte uitsteken. Ze hebben een aparte, donkere kleur. De bloemblaadjes zijn donker bloedrood tot fluweelachtig purper of zelfs bijna zwart met een donkerroze hart.
De bloemen verspreiden een chocolade geur (vannilline). Goede snijbloem. Trekt vlinders en bijen aan.
Bloei : juni tot oktober.
Het is een weinig of niet woekerende plant, die heel goed in mooie groepen kan worden gebruikt en prima kan worden gecombineerd met andere borderplanten

Plantvoorschriften :
Gedijt goed in een vruchtbare, vochtige, maar goed doorlatende grond en heeft graag een zonnige plek.
Jonge planten zijn normaal rond mei verkrijgbaar.
Zaaien : van april tot begin mei kan je terplaatse zaaien. Strooi een laagje potgrond over het zaaisel en druk de grond licht aan. Besproei met een nevelsproeier. Hou de grond daarna vochtig tot na 10 dagen de eerste blaadjes verschijnen.
Uitdunnen : dat doe je als de plantjes circa 15cm hoog zijn . Hou een tussenruimte van 20/30cm aan.

Vermeerderen kan ook door het scheuren van de wortelstok. In het voorjaar - maart en april - kunnen de grote wortelstokken worden gescheurd. Wel ontwikkelen ze zich langzaam. De wortelstokken mogen in het voorjaar niet dieper dan 15 cm worden geplant

Verzorging:
Haal regelmatig de verwelkte bloemen weg om de ontwikkeling van nieuwe knoppen te stimuleren.
Na de eerste vorst kan je de plantenresten verwijderen.
De plant verdraagt weinig of geen vorst, in ieder geval niet meer dan -5 °C, en heeft daarom in de winter absoluut bescherming nodig tegen de vrieskou. Goed afdekken met een dikke mulchlaag is daarom noodzakelijk. Nog beter is het om in het najaar, als al het blad is verdord, de knolvormige wortelstokken uit te graven en ze op een vorstvrije plaats te bewaren, net als dahliaknollen.
Spit de knollen los en verwijder de aanhangende grond, zodat de knol zo schoon mogelijk is. Voordat de knollen worden opgeborgen, moeten ze goed schoongemaakt en gedroogd worden. Strooi op de bodem van een bak eerst een laag potgrond. De knollen worden daarop gelegd en met potgrond bedekt. De bak moet droog worden weggezet, maar de knollen moeten wel voldoende luchtig blijven, zodat rotting geen kans krijgt. Van 6 tot 10 °C is een goede bewaartemperatuur. Controleer de knollen wel geregeld op rotting en ziektes. Zo zullen de planten ieder volgend jaar groter en met meer bloemen terugkomen.

Eigenschappen

Hoogte
70 cm
Kleur
Winterhard
Matig, Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend