MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Cosmea 'Brightness Mixed'
Latijnse naam
Cosmos sulphureus 'Brightness Mixed'

Algemene omschrijving

Een helder mengsel van vrij bloeiende, gemakkelijk te kweken planten in goud-, citroen-, oranje- en roodtinten. Ideaal als pot- en perkplant.

Hoe kweek je Cosmos uit zaad : Cosmos, soms bekend als de Mexicaanse aster, is een vaste plant in zijn thuisland, maar is niet winterhard genoeg voor ons koelere klimaat en daarom wordt hij hier gekweekt als eenjarige plant. Cosmos is gemakkelijk uit zaad te kweken, doet het goed in potten of perken en is verkrijgbaar in een groot aantal kleuren, hoogtes en bloemsoorten, waardoor het een vaste favoriet is van zowel amateur- als professionele tuiniers.

Groepsbeplanting geeft een bijzonder spectaculair beeld en laat de planten elkaar ook ondersteunen. Hogere soorten hebben wel baat bij een beetje ondersteuning, probeer Cosmos eens tussen vaste planten te kweken.

Zaai Cosmos zaden in bakjes of kweekcellen in het vroege voorjaar en bedek ze met ongeveer 5 mm compost. De zaden zijn lang en dun, zodat ze gemakkelijk te hanteren zijn.

Houd de compost vochtig, zonder het te nat te maken en plaats het zaadbakje op een warme en goed verlichte plaats, zoals een kas of een warme vensterbank. Ontkiemen duurt normaal 14 - 21 dagen bij 15 - 20C.

Wanneer de zaailingen ongeveer 4 cm hoog zijn, verpot je ze in individuele potten van 9 cm om te groeien tot het risico van vorst voorbij is, waarna je ze kunt afharden voordat je ze in je tuin plant. Plant Cosmos in de volle zon, geef goed water en voeg mulch toe om het vochtgehalte op peil te houden.

Zet de Cosmosplanten tijdens het groeiseizoen indien nodig vast, geef regelmatig water en laat ze doodbloeien om het bloeiseizoen te verlengen.