MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Tomaat 'Black Beauty'
Latijnse naam
Solanum lycopersicum 'Black Beauty'
Andere benamingen
Vleestomaat

Algemene omschrijving

Vleestomaat 'Black Beauty' is een grote, afgeplatte vleestomaat. De tomaten rijpen van groen met blauwe schouders naar rood met donkerblauwe tot bijna paarse schouders. Als de tomaten veel aan de zon zijn blootgesteld, wordt de paarse verkleuring nog donkerder en kan deze zich nog meer uitbreiden over de hele tomaat. De tomaten wegen per stuk tussen de 200 – 400 gram. De planten waaraan de tomaten groeien zijn zeer productief. De tomaten hebben veel tijd nodig om rijp te worden. De smaak is erg lekker.

Gebruik deze tomaten in salades, in soepen, sauzen, pastasauzen, ovenschotels, stoofschotels en in alle gerechten met tomaten. Zorg voor voldoende zon en warmte en ondersteun de plant goed voor het beste resultaat. Tomaten bevatten veel vitamine C en lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in het lichaam als de tomaten zijn verwarmd. Blauwe tomaten bevatten veel anthocyaninen. Volgens sommige onderzoeken zijn de anthocyaninen (anti-oxidanten) die de paarse kleur veroorzaken bij deze tomaten zeer gezond. Niet winterharde eenjarige.

  • Hoogte: 200 – 250 cm.
  • Binnen zaaien: februari - april
  • Kiemtijd: 6 - 14 dagen
  • Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
  • Zaaidiepte: 2 - 3 mm
  • Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
  • Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de IJsheiligen)
  • Plantafstand: 45 - 50 cm
  • Standplaats: zonnig - beschut (kas)
  • Dagen tot oogst: 60 - 90

Binnen zaaien kan vanaf februari in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan, bedek ze niet met grond omdat tomaten lichtkiemers zijn. Zet de trays warm weg op 20 - 25 °C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Houd goed vochtig, maar niet te nat om rotting van de zaden te voorkomen. Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg, rond 18 - 20 °C

Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst af. Zet de potjes gedurende een week weg bij een temperatuur van 15 - 18 °C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige en beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond buiten of in een onverwarmde kas.

Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli - begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagst hangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus - begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Bewaar tomaten buiten de koelkast. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.
(Met dank aan 123zaden.nl)