MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Hortensia 'Kyushu'

Hydrangea paniculata 'Kyushu'  • 
 • Hortensia 'Kyushu' snoeien

  • Van begin April tot eind April     Eenmalig

   Hydrangea (hortensia) Dit geslacht omvat tal van verschillende heesters, die in het onderhoud echter allemaal vrij gemakkelijk zijn. De meeste hortensia's hebben buiten de hoofdregels om geen snoei nodig. De uitgebloeide bloemschermen verwijderen we pas in het voorjaar, omdat ze tijdens de winter de vorstgevoelige knoppen nog wat bescherming bieden. Als we de planten te groot vinden worden, snoeien we in het voorjaar als de knoppen uitlopen enkele twijgen terug tot goed ontwikkelde zijknoppen. Eventueel verwijderen we ook enkele van de oudste takken geheel. De planten zullen na snoei meestal wat minder bloeien omdat we toch altijd enkele bloemknoppen wegsnoeien.

   Hydrangea paniculata snoeien we in het voorjaar (april) meestal sterk terug tot ongeveer drie knoppen. Ze vormt dan veel scheuten met een lengte tot ongeveer een meter. De bloei die volgt is rijk en met grote pluimen. De plant heeft na snoei een vaasvorm en oogt wat stijf. Ongesnoeid groeit deze heester trager. Ze kan dan uiteindelijk ongeveer vier meter hoog worden en heeft een mooie, sterk overhangende groeiwijze. De bloei is beduidend minder rijk en ook de pluimen blijven wat kleiner in vergelijking tot de gesnoeide plant.

 • Hortensia 'Kyushu' bemesten

  • Van begin Mei tot begin September     Elke 6 weken

   bemest pas wanneer de bloemknoppen minstens een muntstuk groot zijn . Gebruik organische mestof en geef nooit teveel ineens. Het is beter een aantal keren licht te bemesten. Geef blauwbloeiende hortensias eind augustus begin sept kaliumaluin voor de blauwe kleur . De behandeling herhalen bij het opkomen van de bladeren en knoppen (mei) Het product aan de basis strooien en tweemaal begieten ofwel oplossen in gietwater.

 • Hortensia 'Kyushu' bloeien

  • Van begin September tot midden Oktober

   De nederlandse naam is Pluimhortensia, familie van de Hydrangeaceae. De bloemkleur is roomwit en de bloeitijd is van ca. september tot en met oktober. De bladeren zijn groen. De volwassen hoogte van deze middelgrote heester is ca. 200 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. Heeft een opvallende bloeiwijze. Is ruim verkrijgbaar.

   Met een grote sierwaarde, vooral bv. als accentplant in het openbaar groen en in de tuin vanwege de mooie vorm, de bloeiwijze of de bladkleur. Deze plant wenst een matig voedselrijke, vochthoudende tot vochtige, zandige bodem. Heeft een voorkeur voor zure tot neutrale grond (pH = 4.5 - 7). Verlangt een plekje uit de volle zon. Dus bij voorkeur in gefilterd licht van andere planten. Een plekje in de halfschaduw wordt ook verdragen. Deze plant is goed te combineren met 'bosrand' en 'borderplanten', zolang die er niet te dicht op staan.