MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Zonnehoed +

Groeit in 13835 tuinen

Latijnse naam
Echinacea purpurea
Andere benamingen
Rode zonnehoed
Hoogte
60 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Echinacea is een in onze streken winterharde vaste plant. De plant wordt zowel gekweekt om haar sierwaarde als om haar medicinale kwaliteiten, en is oorspronkelijk inheems in het Midwesten van Noord-Amerika.

Kenmerken : De plant, ook bekend als rode of purperen zonnehoed, groeit bossig en de soort wordt hooguit een halve meter hoog, hoewel  tegenwoordig meestal cultivars worden aangeboden die 70-90 cm hoog worden. Zijn smalle, langwerpige bladeren zijn stug en ruw behaard.
Opvallend zijn in de zomer de iets afhangende purperen bloemblaadjes, die een bruinrood bloemhart omgeven. De plant lokt bijen, hommels en vlinders. Met name de wortels bevatten antibiotische en het immuunsysteem versterkende stoffen.

Plantplaats :  Zonnehoed staat graag in de zon, maar verdraagt ook lichte schaduw en gedijt op humusrijke, kalkhoudende grond.  Echinacea heeft een voorkeur voor een rijke, doch goed doorlatende grond.

Teelt :  In het voorjaar direct in de volle grond zaaien, of gekochte plantjes uitzetten of grotere planten scheuren. Vermeerderen kan door zaaien in het voorjaar, door scheuren in de herfst of door wortelstek in de winter.

Snoei :  Sommige bronnen raden aan om de plant in het voorjaar flink terug te snoeien.  Vermits de bovengrondse delen van de zonnehoed bijna altijd in de winter afsterven, heeft die raadgeving slechts zin na een uitermate milde winter.

Oogst :  De meeste medicamenten worden uit de wortels gewonnen, die de waardevolle stoffen in geconcentreerde vorm bevatten. Maar ook de bloemen, stelen en bladeren kunnen worden gebruikt. De werkzame stoffen worden bij voorkeur in alcohol bewaard.
De bovengrondse delen worden verzameld bij het begin van de bloei, en de wortelstokken worden in de herfst geoogst.

Sierwaarde :  De in kleur contrasterende bloemhoofdjes staan borg voor de sierlijkheid van de plant. Hij is een ideale aanvulling voor bloembedden en borders.

Berichten over deze plant