Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Kliplelie

Nerine bowdenii  • 

Foto: Kliplelie

Foto: Kliplelie

Nerine heeft een cluster van bloemen op een bladloze steel. Elke bloem is trompetvormig. de krul van de bladeren staat achteruit. De verschillen tussen de Nerine bowdenii en de Nerine sarniensis zijn: Nerine bowdenii bloemen bloeien aan het eind van de groeiperiode (September - Oktober) als de bladeren bijna zijn uitgedroogd, de Nerine sarniensis bloeit in September, de bloei wordt direct gevolgd door groei en ontwikkelingen van de bladeren.

De bowdenii gedijt uitstekend in kalkrijke grond (border) of in een pot (tuin of balkon). De bollen moeten in het voorjaar geplant worden, bij voorkeur in een oneven aantal bij elkaar. Plant de bollen niet te diep, zodat de nekken net boven de grond uitkomen. Houd ongeveer 20 centimeter afstand tussen de bollen. Gebruik voor de bowdenii potgrond met een ph-waarde die hoger is dan 5,5 en een ec-waarde tussen 0,5 en 0,7.

De bowdenii groeit het beste op een plaats waar de bollen kunnen genieten van de volle zon en bescherming vinden tegen wind en regen. De bollen hebben, behalve regelmatig vers water, geen verzorging nodig. Ze groeien uit tot planten van ongeveer 60 tot 70 centimeter hoog die bloeien van september tot en met november.

De bowdenii is een meerjarige bloeier. Heel bijzonder is dat in de bol niet alleen de bloemknop van dit jaar groeit, maar ook die van het komende jaar. De bowdenii bol kan daarom slecht tegen winterkou en nachtvorst. Om de nieuwe, prille bloemknop te beschermen is het aan te raden de bollen na de bloeiperiode in november te rooien en binnen te bewaren. Gelijktijdig met het eerste lentezonnetje kunt u de bollen weer buiten in de border of pot planten.

Eigenschappen

Hoogte
30 - 90 cm
Kleur
  •   
  •   
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon