MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Antilliaanse komkommer

Groeit in 4 tuinen

Latijnse naam
Cucumis anguria
Andere benamingen
Egelkomkommer
Hoogte
10 - 30 cm
Planten tags

Algemene omschrijving

Omschrijving :
Eenjarig / niet winterhard.
Voor het bloemschikken zeker één der meest decoratieve en geliefde sierkomkommers.
De vruchten hangen aan ± 15 cm lange stelen. Ovaalrond van vorm. Grijsgroen van kleur met lange zachte stengels.

Plantvoorschriften:
Zaaien en planten:
Neem een tiental bloempotjes van 12 cm diameter, vul die met zaaipotgrond, maak ze wat vochtig en laat het geheel dan enkele dagen op temperatuur komen. Is de temperatuur van de zaaigrond op 20°C gekomen, dan kan je beginnen zaaien.
Komkommerachtigen houden niet van verspenen.
Duw een gaatje van zo’n 1 tot 1,5 centimeter diep in de potgrond en leg er een komkommerzaadje in, dek af met potgrond. Daarna lichtjes bevochtigen is voldoende, het water mag zeker niet door de pot te lekken! Overtollig vocht zou ervoor zorgen dat de ontluikende kiem aan het rotten gaat.
Warm houden en uitdroging voorkomen is nu de boodschap, eventueel kan je een glasplaat bovenop de potjes leggen. Rechtstreekse zonnestraling hebben we liever niet, een krantenpapier is geschikt om de zon tegen te houden.
De planten blijven in pot tot ze zo’n vier tot zes echte bladeren hebben. Ondertussen zijn ze wel al gesteund met een stokje.

Augurken groeien op alle gronden als de structuur en de vochtvoorziening in orde zijn. De grond moet een losse structuur hebben zodat de bodem snel kan opwarmen. In droge perioden moet de grond voldoende water kunnen vasthouden en geef je één of meerdere gietbeurten. Augurkenwortels zijn sterk vertakt, maar zitten zeer ondiep. Anderzijds moet de grond in natte perioden ook goed ontwateren.

Augurken geven de voorkeur aan vlug opwarmende, goed doorlatende gronden met een goed humusgehalte. Humushoudende zandgronden zijn in dit opzicht dus ideaal.
De beste zuurtegraad (pH-KCl) ligt tussen 5,5 en 5,8.
Augurken zijn vrij gulzige planten. Ze stellen vooral eisen aan de organische bemesting. Ze zijn erg dankbaar voor verteerde stalmest, champignonmest of halfrijpe tot rijpe compost. De bemesting dien je laat in de winter of vroeg in het voorjaar toe. Op zandgronden met een lage pH kan er wel eens magnesiumgebrek optreden. Om dit te voorkomen gebruik je bij het bekalken het best dolomietkalk die rijk is aan magnesium.

Verzorging:
Het best is de ranken uitspreiden en ze zo gelijkmatig mogelijk over de grondoppervlakte verdelen. Zowel voor de groei als met het oog op de oogst is dat van belang.
Gieten, hakken en wieden zijn meestal nodig.
Mulchen met hooi of stro heeft veel voordelen. De ranken hechten er zich aan vast en waaien minder gemakkelijk weg. De vruchten blijven properder en de grond vochtiger.

Zie ook Cucumis Savitus voor meer algemene info

Berichten over deze plant