MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

IJsbloem

Dorotheanthus bellidiformis  • 

Foto: IJsbloem

Foto: IJsbloem
Foto: IJsbloem

Omschrijving:
Eenjarig . Bodembedekkend
De bloem die in de volksmond ook wel ijsbloem wordt genoemd heet officieel Dorotheantus en vroeger ook wel Mesembryanthemum. Het is een eenjarige plant die in het voorjaar, april en mei volop in tuincentra te verkrijgen is.
Het is een lage breed uitgroeiende plant die fraai lichtgroen blad heeft. Dikke bladeren en stelen met daarop de typische druppelachtige doorzichtige verdikkingen. Meestal vindt u meerdere kleuren naast elkaar in een potje. Hierdoor ontstaat een bonte, zonnige mengeling van kleuren. Bloemen verlopen vaak van kleur. Binnenin zijn ze wit, aan de buitenrand van de bloemblaadjes kan dit knalroze zijn. De bloemen gaan alleen open bij als de zon schijnt. De hoogte is tussen de 10 en 20 centimeter liggen
Diverse kleuren, vaak met een donkerder hart.
Ze bloeien de gehele zomer. De soorten die u in een tuincentrum koopt hebben meestal eerder bloemen dan planten die u zelf zou hebben gezaaid. Zolang het zonnig is en niet te nat zullen de bloemen blijven bloeien. In augustus zal het aantal bloemen minder worden.

Plantvoorschriften:
IJsbloemen kunnen goed tegen de droogte, ze houden niet van (te)veel regen. Zet u de plant op een zonnige plek in de tuin of in een pot op uw balkon. Een lichte, zanderige, (kalkrijke) grond is goed genoeg. Ze zijn zeer geschikt voor de voorkant van uw border, rotstuinen maar ook in potten of bakken op uw balkon doen ze het prima.

Zaaien :
Half maart tot half april onder glas of half april tot half mei buiten op een zaaibed.
Als de plantjes 3 blaadjes hebben , verspenen . Na het verspenen wat vloeibare mest toevoegen aan het gietwater.
5-6 weken na de uitzaai uitplanten.
Ze zijn vanaf mei ook massaal en goedkoop te verkrijgen in tuicentrums.

Onderhoud:
Uitgebloeide bloemen verwijderen.

Eigenschappen

Hoogte
10 - 30 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Kalkrijk, Neutraal
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon