MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Spaanse Margriet +

Groeit in 1546 tuinen

Latijnse naam
Osteospermum hybrides
Andere benamingen
Kaapse margriet, Osteospermum ecklonis
Hoogte
40 - 60 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Kalkrijk, Neutraal, Zuur
Vochtigheid
Droog, Normaal, Nat
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend, Bladverliezend

Algemene omschrijving

De Spaanse margriet (Osteospermum ecklonis) uit Zuid-Afrika wordt in Nederland vooral verkocht als eenjarige perkplant. Het is eigenlijk een vaste plant, behorend bij de groep van Asterachtigen, waarvan de basis kan verhouten. Er is een grote verscheidenheid aan bloemkleuren en plantvormen. Ze worden ook wel op stam verkocht.

De Spaanse Margriet behoort tot de Asteraceae familie en vindt zijn oorsprong in Zuid-Afrika. 
Eenjarige plant met een hoogte tot 40cm en 60cm breed.
Stervormige bloemen 5 tot 7cm. Doorbloeiend van juni tot okt.

Plantvoorschriften:  Staan graag in de brandende zon. Je kan de planten in volle grond uitplanten, maar als je ze in potten of bakken zet is het belangrijk dat je ze wat ruimte geeft. Osteospermum maakt namelijk een flink wortelstelsel dat niet direct veel concurrentie verdraagt.
Plant meerder planten bij elkaar met 30-40 cm tussenruimte.
Vermeerderen kan uit zaad of door het nemen van stekken in de zomer, maar is omslachtig.

Verzorging:  Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen samen met de lange steel. Geef regelmatig wat vloeibare mest, zeker in potten om de twee weken.
Kan tegen een stootje wat watergeven betreft. Pas water geven als de plant bijna droog staat.
Laat de plant niet met zijn wortels in water staan, het water moet steeds weg kunnen. Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel. Vermijd bij het watergeven dat de bloemen vochtig worden.

Heef veel last van slakken, plant hier regelmatig op controleren.

Snoeien:  In mediterrane streken kan de plant het hele jaar buiten staan, hier moet hij in het najaar naar binnen om vorstvrij te overwinteren. Voordat hij binnen gezet wordt kan hij gesnoeid worden. Hij kan dan tot op het hart teruggeknipt worden, en zal in het voorjaar weer uitlopen.

Stekken:  De plant kan uit zaad of door stek vermeerderd worden. Zaad geeft nogal eens variabele nakomelingen. Wordt de plant gestekt dan zijn de planten eenvormiger. Stekken gebeurt bij voorkeur in het najaar, waarbij stek van niet-bloeiende scheuten in stekgrond gestoken wordt. Gebruik van stekpoeder bevordert de beworteling en gaat de ontwikkeling van schimmels tegen. De stekken moeten op een lichte, vorstvrije plaats overwinteren en enigszins vochtig gehouden worden. In het voorjaar kunnen ze opgepot of uitgeplant worden.

Berichten over deze plant