MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Knoflook 'Fokhagyma'

Groeit in 274 tuinen

Latijnse naam
Allium sativum 'Fokhagyma'
Hoogte
1 - 30 cm
Winterhard
Ja

Algemene omschrijving

De knoflookbollen worden als teentjes uit elkaar genomen. Plant de teentjes ± 6 à 7 cm diep op een tussenafstand van 15 à 20 cm. Rijenafstand 25 cm. Om zware knoflook te kunnen oogsten kan reeds vanaf september worden aangeplant. Het planten kan doorgaan tot in het voorjaar, maar de bollen zullen minder groot uitgroeien.

Zaaien
Knoflook kan het beste tegen eind september/begin oktober geplant worden. De planten zijn winterhard, ook als ze nog erg klein zijn. Ze overleven de winter en leveren dan vanaf eind juni/begin juli de eerste bollen. Het poottijdstip is heel belangrijk; zaaien in het voorjaar is gedoemd te mislukken tenzij u een zeer ervaren knoflook-teler bent en precies weet wat u doet! Knoflook vormt bollen bij een langer wordende dag, in het voorjaar dus. De voorsprong die we verkrijgen door het planten in de het najaar is cruciaal voor de teelt in Nederland.
Koop het liefst pootgoed bij een zaadhandelaar, dan is het uitgangsmateriaal ziektevrij. Willen we het toch doen met knoflook uit de supermarkt, kies dan teentjes die er perfect uitzien, zonder vlekken of aantastingen. Kies teentjes van een behoorlijk formaat, hele kleine teentjes geven ook kleine bollen knoflook. De allerkleinste plantjes leveren bollen met slechts één rond teentje (een teen voor een teen dus).
De plantafstand is ongeveer 15x15 cm voor kleine bollen en 20x20 cm voor de grote.

Knoflook heeft lang werk om te groeien
Van een teentje tot een bol met allerlei teentjes knoflook, het duurt even. Wie vroeg in het voorjaar de teentjes in de grond zet, kan het einde van het jaar oogsten. Maar omdat er veel factoren zijn die dat kunnen tegengaan (vooral de regen) is het het beste om knoflook twee keer per jaar te planten en te oogsten. Wie in de nazomer de teentjes in de grond zet, heeft de zomer daarom tijdens de heetste dagen al prachtige knoflook. De bollen hebben dan alle tijd om te rijpen en te drogen. Dat laatste is heel belangrijk om ze lang te kunnen bewaren.

De manier om knoflook zo goed mogelijk te planten

Belangrijk is wel om knoflook voor de teelt te gebruiken om een goede oogst te garanderen. De knoflook die in de winkel ligt kan ook gepoot worden, maar is dat minder geschikt voor.
Plant de teentjes zo dicht mogelijk bij elkaar, zo’n 5 centimeter van elkaar op een rij.
Doe dat op tussen de 5 en 10 centimeter diepte.
De planten staan op deze manier wel veel te dicht op elkaar, maar het geeft in de winter de mogelijkheid om de sprieten die opkomen af te knippen en die te gebruiken in gerechten. De groene stengels met onderaan een gebleekt stukje groen hebben een heerlijke knoflooksmaak.
In de winter kunnen de planten worden uitgedund en komen ze op zo’n 10 centimeter van elkaar te staan, dan is dat meestal de garantie voor een goede oost.
In de voorzomer kan dan nog een keer worden uitgedund en dan staan de planten dus 20 centimeter van elkaar. Dat is de goede afstand voor een perfecte oogst

http://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/54319-zelf-knoflook-kweken.html

Bemesting
Voor knoflook is het van belang dat de structuur van de bodem goed blijft. Omdat het gewas lang op het veld staat en we tussendoor geen grondbewerking meer kunnen uitvoeren, moeten we van te voren onze maatregelen nemen. Meng dus bv een flinke hoeveelheid compost door de bodem . Bij gebrek aan compost is potgrond ook prima. Turfmolm is minder geschikt, dat is wat te zuur voor knoflook.

Ziekten en plagen
Witrot is een schimmel die in de bodem leeft en knoflook tijdens alle groeistadia kan aantasten. Voorkomen is beter dan genezen; pas altijd een vruchtwisseling van enkele jaren toe en zorg ervoor dat de grond goed water kan afvoeren. Een manier omdat te doen is het maken van een verhoogd plantbed (zie foto's teeltverslag). Thrips kunnen langerekte gele strepen op het blad veroorzaken. Thrips is vooral een plaag als het erg droog is.

Gewasverzorging
Geef de planten in het voorjaar goed water. In de afrijpingsfase mag de boel wel opdrogen.

Oogsten en bewaren
Als het blad verdroogd en de knoflookstelen omvallen, is het gewas rijp. Kleinere bolletjes zijn vaak eerder rijp en kondigen de oogst al aan. Laat de geoogste bollen goed nadrogen en afrijpen. Bewaar knoflook op een droge, koele, vorstvrije plaats.

http://www.moestuintips.nl/groenten/bol_knol_gewassen/knoflook/knoflook.php

Berichten over deze plant