MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Courgette Courgette Courgette +

Groeit in 11475 tuinen

Latijnse naam
Cucurbita pepo
Hoogte
1 - 90 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Een gewas dat de tuinier zeker even veel plezier zal verschaffen als de pompoen, is de courgette (verkleinwoord van het franse courge: pompoen) of mergpompoen. Andere namen die min of meer hetzelfde betekenen zijn kussa, zucchini, zuchetti en squash. Squash is echter ook de Engelse verzamel-naam voor alle pompoensoorten. De teelt is uit zuidelijker gelegen landen naar hier overgewaaid en ondertussen goed ingeburgerd.

Anders dan de pompoen is de courgette geen kruipende plant. Toch kan hij in warme zomers de hem toegemeten vierkante meter overdadig vullen. De bladeren zijn ruw, stekelig behaard en dieper ingesneden dan bij pompoen. Ze hebben een wit-zilverachtige tekening, die wat aan meeldauw doet denken.

De vruchtzetting gebeurt zoals bij pompoenen. De vruchten zijn echter langwerpig, overwegend groen, soms met gele strepen of gespikkeld. Ze worden jong geoogst en verwerkt in ratatouilles, soepen en ovengerechten.

1. Teeltwijzen

De courgette is even vorstgevoelig als de pompoen. De zaai- en planttijdstippen zijn daarom vrijwel dezelfde als bij de pompoen. De courgette is niet-rankend. Uitplanten gebeurt op 1 x 1 m.
Behalve gieten bij droogte, mulchen en wieden, vraagt de teelt geen onderhoud.
De teelt kan ook volledig onder glas gebeuren en flink vervroegd worden.

2. Rassen

Bijna ieder zaadhuis houdt er een min of meer eigen ras op na.

  • Groene van Milaan: courgette met donkergroene vruchten. Zeer goede smaak en goede opbrengst.
  • Black Beauty: oud ras met donkergroene en lange vruchten, vermoedelijk dezelfde als Groene van Milaan
  • Ronde van Nice: ronde gespikkelde vruchten.
  • Italiaanse groene: zachtgroene, lange vruchten.
  • Cocozelle (van Tripoli)
  • Costates Romanesco: plant met veel mannelijke bloemen. Zeer geschikt voor verwerking van de bloemen tot beignets.

Het lijstje hybriden is erg lang: we pikken er Diamant uit als bekend voorbeeld. Enkele firma’s brengen ook egaal gele courgettes op de markt, zoals bv. Gold Rush.

3. Bodem en bemesting

Courgette groeit op alle gronden met goede vochtvoorziening. Zoals de pompoen vraagt ze van een rijkelijke organische bemesting. Ze houdt van de zon en wil liefst op een plaatsje met niet te veel wind.

4. Oogst en bewaring

Maak de vrucht met een draaiende beweging los van de plant of gebruik een mes. Courgette is een spektakelgroente. Met goed weer duurt het maar enkele dagen vooraleer aan de bloem een plukwaardige courgette tevoorschijn komt. Normaal is dat tussen 7 en 14 dagen. Het komt er dan op aan om er snel genoeg bij te zijn, want courgettes worden jong geplukt: liefst niet groter dan 15 tot 20 cm en lichter dan een halve kilo. Als je langer wacht, krijg je kilo’s zware vruchten die enkel nog voor soep geschikt zijn. Regelmatig en jong plukken bevordert ook de vruchtzetting van nieuwe bloemen. Als je maar op tijd plukt, lijkt er geen einde te komen aan de nieuwe bloemen en vruchten. Twintig tot veertig stuks per plant is geen uitzondering.
Je kan van in juni (als het weer meezit) tot begin oktober over verse courgettes beschikken. Jonge courgettes kan je op een koele plaats wel een aantal dagen bewaren. Volgroeide courgettes bewaren dankzij hun verharde schil veel langer, maar zijn zoals gezegd om hun smaak enkel nog voor soepen geschikt.

5. Zaadteelt

De zaadteelt verloopt zoals bij pompoenen.

6. Ziekten en plagen

Courgettes kunnen door alle kandidaat-belagers van de komkommerachtigen aangepakt worden.
In de praktijk komen weinig ziektes voor. Wel kan het gebeuren dat de bevruchting moeilijk verloopt als het te koud is. Bij vochtig zomerweer en vooral in een natte septembermaand rotten de vruchtjes soms. De eerste rotte plekjes verschijnen dan daar waar de bloemblaadjes aan de vrucht blijven hangen. Normaal verdroogt de bloem na de vruchtzetting en valt ze af. Bij sommige rassen gebeurt dat niet. Je kan de bloem er dan beter aftrekken.
Met het intensiever worden van de courgetteteelt, ook in onze streken, steken een aantal virussen zoals komkommermozaïek-, courgettegeelmozaïek-, en watermeloenenmozaïekvirus de kop op. Als courgette wordt aangetast door een virus, zijn bladluizen meestal de overbrenger van het kwaad. Bladluizen vinden courgettes niet zo lekker, boren dan in korte tijd veel planten aan en verspreiden de virussen razendsnel. Aangetaste planten vernietig je het best zo snel mogelijk. Bladluizen en onkruid ga je te lijf en preventief kan je met fijn insectengaas het gewas tot aan de bloei afdekken. Aantastingen komen voornamelijk in augustus voor. Een vroege teelt blijft doorgaans gespaard. Je herkent een virusaantasting door het typische mozaïekpatroon op de bladeren van de plant. De bladrand krult en het blad verkleurt. De vruchten kunnen putjes in de schil vertonen en de productie neemt langzaam af.
 

Uit: Handboek Ecologisch Tuinieren, Velt.

Berichten over deze plant