MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Grauwe Erwt 'Gastro'

Groeit in 4 tuinen

Latijnse naam
Pisum sativum 'Gastro'
Andere benamingen
Rozijnerwten
Hoogte
0 - 1000 cm

Algemene omschrijving

De Grauwe Erwt is een echt streekproduct uit de Noordelijke provincies van Nederland. Ze worden vaak met de gewone kapucijners verwisseld. Ze zijn herkenbaar door de donkere ‘navel’. Grauwe erwten worden door hun uiterlijk ook wel rozijnerwten genoemd. Grauwe erwten worden vooral in de Noordelijke provincies geteeld en gegeten. De grauwe erwt werd verdrongen door de kapucijner, omdat die meer opbrengt. Sommigen vinden de smaak van de grauwe erwt beter dan die van de kapucijner. De meest bekende rassen zijn: Eroïca, Koroza en Gastro. Evenals bij kapucijners wordt de kwaliteit bepaald door de teeltgebieden.

Gebruik:  Een toepassing is de (ouderwetse) Noord-Hollandse Bruilofstmaaltijd van grauwe erwten en rozijnen. Ook zijn grauwe erwten uitstekend te combineren met piccalilly, augurken, tomaat en uitgebakken spekjes.

Berichten over deze plant

  • NoortjeNoortje
    Deze capucijner met groene peulen heet volgens mij Gastro! Er zijn zo weinig capucijnerrassen, ik denk dat we het over dezelfde hebben. Dit jaar 2011 had ik een prachtige oogst, helaas wel wat wormpjes/rupsjes in de peulen.
    Woensdag 10 Augustus 2011 om 12:45