Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Waterlelie

Waterlelie
Foto: Waterlelie
Foto: Waterlelie

Ligt uw vijver in de volle zon? Waterlelieblad kan een groot deel van de vijver bedekken (niet meer dan een derde), zodat het water in de zomer koel blijft en algengroei tegengaat.
 

De exotisch ogende witte bloem is inheems en winterhard .
Een nog exotischer uitstraling hebben de zuurstok roze of zelfs vuurrode waterlelies terwijl ook deze heel wat graadjes vorst verdragen.
De blauwe versie is schitterend maar deze lelies zijn niet winterhard en groeien enkel in een binnenvijver tot fraaie exemplaren uit.

 

Honderden variëteiten
Waterlelie - Nymphaea kent heel wat soorten, met daarbinnen ook nog eens honderden variëteiten.

Zijn haast ronde bladeren drijven als grote platte borden op het water en zitten aan lange stelen, die vanuit het hart van de plant - diep onder water - uitgroeien. De komvormige bloemen kunnen een doorsnee tot wel 25 cm krijgen en ter bescherming sluiten de vier kelkbladeren  tegen de avond de bloem. Zelfs in enkele vorm telt de lelie al gauw 20 kroonblaadjes die wit, roze of donkerrood/paars tot blauw kunnen zijn.

 Waterlelie kopen. Bepaal inhoud en meet het diepste punt van de vijver op, zodat u - of de kweker - de juiste grootte van de plant kunt bepalen. Eén goed groeiende waterlelie bedekt snel een aantal vierkante meters.
Zorg er ook tijdens vervoer voor dat de lelie nat blijft.

 

Planten

Waterlelies hebben stilstaand of licht stromend water nodig. Het constant druppelen van een fontein op het blad sluit de huidmondjes af, waardoor het niet kan ademen en verstikt.

De in ons land aangeboden waterlelies zijn meestal winterharde planten, wel moet u ze diep planten opdat hun wortelstokken niet bevriezen. Op deze manier overleven ze ook een strenge winter. Zet de planten echter niet dieper dan aangeraden wordt, iets minder diep kan geen kwaad.

Plant de lelies rechtstreeks in de vijverbodem of nog beter, in een speciale vijvermand - geef ze voldoende ruimte om te groeien.
Neem speciale vijveraarde en verzwaar de mand met een aantal keien. Let erop dat de ogen (of de jonge blaadjes) van de plant naar buiten wijzen, zodat de uitlopende plant ruimte om te groeien heeft.

Jarenlang onbezorgd genieten
Waterlelies hebben net als onze landplanten in het begin wat extra aandacht nodig, verder is de waterlelie een heel gemakkelijke plant en kunt u jaren van haar grote schoonheid genieten.

verzorging
Oude gele bladeren knipt u net onder de waterspiegel af.
Uitgebloeide bloemen zakken naar de bodem en kunt u voorzichtig van de plant knippen, zo komen alle voedingsstoffen ten goede aan de nieuwe bloemen. Let op, knip wel een uitgebloeide knop weg. Ook de jonge knoppen kunnen nog onder water zitten.
 

Verplanten
Waterlelies groeien snel, ze kunnen in korte tijd de vijver overnemen. Heeft de waterlelie na een vijftal jaren ruimtegebrek? Komen de bladeren hoog boven de vijver uit? En zitten de bloemen verstopt onder al dit blad, dan is het verstandig om ze te scheuren!
Haal in het voorjaar (nadat de zon het water heeft opgewarmd) de plant uit de vijver.
Spoel de plant af en snijd - met een scherp mes - hem in stukken, gooi het middelste (oudste) gedeelte weg - laat wel een aantal wortels zitten. Ieder stuk moet een oog (groeipunt) hebben om uit te lopen. In het voorjaar zijn de ogen goed te onderscheiden.
Laat de snijvlakken drogen (de wortelstok is gevoelig voor wortelrot, maar mag zelf niet uitdrogen) en herplant de waterlelie.

Luchtbellen
De nu toch vrij grote plant is moeilijk op de juiste diepte te krijgen. Vaak zit er zoveel lucht rond de wortelstok dat de plant steeds weer boven komt drijven. Verzwaar de plant en controleer regelmatig of de plant nog op de juiste diepte staat. Gaat de lelie zwerven - liggen stengels en blad schuin op het water- dan is het tijd om de lelie uit de vijver halen, opnieuw te verzwaren en terug te zetten.
 

populaire varieteiten
soort - kleur - plantdiepte


Geschikt voor grote vijvers:
Nymphaea alba, inheemse waterlelie, wit 100 cm
Nymphaea 'Gladstoniana', mooie donkergroene bladeren en grote bloemen wit, 150 cm
Nymphaea 'Marliacea Chromatella', forse plant met bruinrood gevlekte bladeren lichtgeel, 100 cm

Geschikt voor kleine(re) vijvers
Nymphaea 'Rose Arey', de stervormige bloemen steken iets boven de wateroppervlakte uit dieproze, 80 cm
Nymphaea 'Fabiola', dieproze, 80 cm
Nymphaea atropurpurea, wijnrood, 80 cm
Nymphaea 'Hollandia', bloemkleur verloopt van dieproze tot zachtroze zachtroze/roze, 80 cm

Geschikt voor een kleine vijver en voor bakken op het terras
Nymphaea 'Pygmaea Rubra', dwergsoort rozerood, 40 cm
Nymphaea 'Pygmaea 'Alba', dwergsoort wit, 40 cm
Nymphaea 'Red Glow', gevulde stervormige bloemen zeer donkerrood, 50 cm
Nymphaea ' Maurice Laydeker', purperood, 40 cm

Tropische waterlelies, alleen geschikt voor bakken of serre en kas
(niet winterhard)

Nymphaea 'King of the Blues', blauw, 40 cm
Nymphaea 'Mrs. Martin E. Randig', paarsblauw, 40 cm

bron: http://www.bureautuinleven.nl/tuinjournalistiek/artikelen/artikel4.html

Eigenschappen

Hoogte
5 - 10 cm
Kleur
  •   
  •   
  •   
  •   

 

Bekijk alle variëteiten

8 varieteiten van deze plant