MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Vijg 'Brown Turkey'

Foto: Vijg 'Brown Turkey'
Foto: Vijg 'Brown Turkey'
Foto: Vijg 'Brown Turkey'

De Vijg is een zelfbestuivende, goed winterharde struik.

Vijgen worden als struik of als halfstam toegepast. Ze worden uit stek opgekweekt. Gezaaide planten groeien minder goed en geven nauwelijks vruchten. Om een goede groei en rijke oogst te krijgen is het nodig om de wortelruimte te beperken. Plant daarom de jonge vijgenstruik in een betonnen bak of kuip. De ruimte hoeft niet groter te zijn dan 60 x 60 x 60 cm. Als grondmengsel wordt licht humeuze grond gebruikt; voeg hieraan een flinke hoeveelheid potscherven toe. Door deze 'plagerij' worden eerder bloemen 'aangelegd' en heb je eerder vruchten.

Vruchten van het voorgaande jaar rijpen in het tweede jaar.
Een vijg heeft een fraai blad en er kunnen vruchten in een verschillend rijpingsstadium tegelijk aan zitten
De cycli ontstaan met name in gebieden met koele zomers. Eetbaar zijn die vruchten die in een embryonaal stadium door de winter heen gekomen zijn. De snoei van de vijg is speciaal daarop gericht.

Bladeren van de vijg zijn handvormig gelobd en frisgroen van kleur. Het is wat je noemt een decoratieve struik. Het blad is ca 20 cm lang en 15 cm breed. De bladstelen zijn geel van kleur in contrast met de diepgroene kleur van het blad. In het najaar valt het blad af. De struik wordt pas in het vroege voorjaar gesnoeid. Een volgroeide struik wordt wel 2,5 m hoog en 3 m breed.

Snoeien in voorjaar en zomer
Een vijg plant je vroeg in het voorjaar, zodat de plant nog voldoende wortels in de warme grond kan aanmaken. Begin met een vijg die ten minste twee jaar is opgekweekt. Ze zijn in pot te koop. Een tweejarige vijg heeft ten minste 3 - 4 zijscheuten aan de stam. De stamlengte moet ongeveer 60 - 90 cm zijn.

Een vijg is vorstgevoelig, plant hem dus tegen een warme muur of schutting. In de winter de voet afdekken met veel (onverteerde) humus. Bescherm de gesteltakken tegen vorst door er rietmatten tegenaan te zetten.

In de zomer moet worden gesnoeid: de toppen van de jonge scheuten worden teruggenomen; zodanig dat er 5 - 6 bladeren aan de scheut(en) blijven. In de lente richt de snoei zich op het ontwikkelen van een evenwichtige kroon. Stakerige, bevroren en kale scheuten worden terug geknipt op één knop om nieuwe groei te stimuleren. Overtollige zijscheuten worden van de hoofdgesteltakken geknipt. Zorg voor een open struikvorm, zodat het (zon)licht goed de hoofdgesteltakken

Eigenschappen

Variëteit van
Vijg (Ficus carica)
Hoogte
300 - 900 cm
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Droog, Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend