MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Aardbei 'White Pine'

Fragaria × ananassa 'White Pine'  • 

Foto: Aardbei 'White Pine'

Foto: Aardbei 'White Pine'
Foto: Aardbei 'White Pine'

De Pineberry of Ananasaardbei is een witte aardbeivariëteit. Het is een tuinaardbei, een kruisingsprodukt van Fragaria chiloensis, van oorsprong afkomstig uit Zuid-Amerika, en Fragaria virginiana, van oorsprong uit Noord-Amerika.

Het vruchtvlees kan variëren van wit tot roze of oranje en is zeer geurig met een lichte ananassmaak. De plant is ziektebestendig, maar heeft geen hoge fruitopbrengst. Door kruisbestuiving kan de vruchtzetting worden bevorderd, vooral bij vrouwelijke selecties als "White Dream". De Pineberry heeft een lage opbrengst en wordt vooral geteeld voor toepassing in restaurants en bakkerijen.

De cultivar wordt geproduceerd voor de Europese markt. Hij is al eeuwenoud maar was bijna uit de commerciële teelt verdwenen. In 2003 ontstond er echter opnieuw interesse toen een groep Nederlandse kwekers hem weer gingen telen. In 2010 ontstond de nieuwe Nederlandse variatie "White Dream", die volledig wit blijft met rode zaden. De variëteit is kleiner dan een gewone aardbei en een volgroeide vrucht meet tussen de 20 en 25 mm. Dat vogels minder interesse zouden hebben omdat deze aannemen dat de vrucht nog niet rijp is, is een fabeltje aangezien vogels zelfs nog witte onrijpe rode aardbeien eten.

Eigenschappen

Variëteit van
Aardbei (algemeen) (Fragaria x ananassa)
Hoogte
30 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend