MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Fluweelhortensia (algemeen)

Foto: Fluweelhortensia (algemeen)
Foto: Fluweelhortensia (algemeen)
Foto: Fluweelhortensia (algemeen)

Karakteristieken:

Hoogte 1,5 tot 2,5m
Bloemkleur De steriele lokbloemen (buitenbloem) zijn wit, de fertiele binnenbloemen donkerder, paars tot paarsblauw
Bloeiperiode Juli, augustus
Standplaats Zon, halfschaduw, vochtige standplaats
Grondsoort Zuur, neutraal, voorkeur voor zure grond, eventueel licht basisch wordt getolereerd
Wintergroen Neen
Bladeren Donkergroene eironde, lange bladeren, fluweelachtig behaard aan de onderzijde

Grootbladige struik ruw behaarde bladeren. De hoogte na 10 jaar is 250 cm. De bloemkleur is lilarose. Deze plant is zeer winterhard. De bloeiperiode is juli - september.

Hydrangea aspera sargentiana, ook wel fluweelhortensia genoemd omwille van de fluweelachtig behaarde bladeren is een hoog opgaande middelgrote bladverliezende hortensia. De struik bloeit van juli tot eind augustus met platronde bloeischermen, de sterlele buitenbloemen zijn wit, de fertiele binnnenbloemen zijn donkerder lila tot paarsblauw. De bladeren zijn eirond, lang, behaard aan de onderzijde. De Hydrangea aspera houdt van een koele standplaats, liefst in gefilterd zonlicht of halfschaduw, teveel zon kan tot verbranding van het blad leiden. Deze Hydrangea is niet kieskeurig wat de grondsoort betreft, behoeft omzeggens geen snoei, is goed winterhard en aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

Net als alle andere heesters heeft ook de Hydrangea nood aan een evenwichtige en gezonde voeding, rijpe compost, organische mest (gerijpte koemest - geen paardemest) bevat de noodzakelijke stoffen voor de Hydrangea en bevat bovendien niet teveel stikstof . Mest met een te groot stikstof gehalte (hoog cijfer N ) geeft slappe, slungelige, opgeschoten planten, veel bladgroei , maar weinig bloei. 

Er bestaat ook speciale hortensiamest met laag stikstofgehalte, voldoende Kali en Fosfor en vaak ook wat ijzer en magnesium om in kalkrijke gronden chlorose tegen te gaan. Bemest uw hortensias bij voorkeur begin augustus , deze maand worden immers de bloemen voor volgend jaar aangemaakt bij de meeste soorten en een tweede maal midden maart als de dagen wat warmer worden en de planten weer beginnen groeien.

Eigenschappen

Variëteit van
Hortensia (algemeen) (Hydrangea macrophylla)
Hoogte
50 - 250 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend