MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Monnikskap 'Spark's Variety'

Groeit in 184 tuinen

Latijnse naam
Aconitum henryi 'Spark's Variety'
Hoogte
70 - 120 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De diepblauw bloeiende monnikskap Aconitum henryi ‘Spark’s Variety’ werd jarenlang tot de soort Aconitum cammarum gerekend. Hij wordt meestal 120 centimeter hoog, soms zelfs hoger. De stengels vertakken sterk. De bloei valt in juli en augustus en de bloemen zijn steriel. Er zullen dus nooit vruchten aan deze plant verschijnen en vermeerdering uit zaad is niet mogelijk.

Monnikskap is een mooie, maar giftige plant. In vroegere tijden werd het sap van monnikskap gebruikt voor de gifbeker. Edellieden en rijke burgers werden veroordeeld tot het drinken van de gifbeker, wanneer zij een ernstig delict hadden gepleegd. Aconitum zorgt voor een snelle dood. Arme mensen moesten scheerling drinken, wat een langzame en zeer pijnlijke dood als gevolg heeft. Houd kleine kinderen dus uit de buurt van deze planten!

De naam dankt de plant aan zijn bloem, die wel iets weg heeft van de kap van een monnik uit de Middeleeuwen. Die ‘kappen’ zijn zeer geschikt voor het bezoek van hommels. Ze strijken neer op de twee nectargevende kroonblaadjes en zorgen uiteindelijk voor de bestuiving van de andere planten. Er zijn zo’n tachtig soorten monnikskappen, die soms wel twee meter hoog kunnen worden. Meer informatie over de verschillende soorten is te vinden in de plantenindex.

Monnikskappen houden van koele, iets vochtige grond. Ze kunnen echter slecht tegen langdurig natte grond. Zorg dus voor een goede ontwatering. Het liefst staan ze in lichte schaduw. Knip de bloemen in elk geval af in het voorjaar, eventueel al eerder in het najaar. Ze vragen vrij veel stikstofrijke voeding. Een goede organische basisbemesting in het voorjaar en later nog eens tijdens de bloei is zeer belangrijk.
Geef water tijdens langer durende droogte. Door droogte krijgen de planten eerder last van zwarte luis. Het is aan te raden al vroeg rijshout of plantensteunen bij de planten te zetten om uit elkaar vallen en omwaaien van de stengels te voorkomen.

  • Verzorging : Geef steun tijdens groei en water tijdens droogte.
  • Snoeien : In najaar en definitief in voorjaar dode stengels wegnemen.
  • Bemesting : Organische basisbemesting in voorjaar en tijdens bloei
  • Winterhard : zeer goed
  • Bodem : vochthoudende, normale tuingrond
  • Vochtigheid  : normaal, grond mag niet uitdrogen
  • Licht : Halfschaduw, Schaduw
  • Hoogte : 120 centimeter
  • Kleurbeschrijving :  diep violetblauw
  • Bloeitijd :  Juli -  Augustus
  • Bladverliezend

Berichten over deze plant