Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Hortensia 'Eisvogel'

Hydrangea macrophylla 'Eisvogel'  • 
 • bloeien

  • Van midden Mei tot eind Juli

   De bloemen van de hydrangea kunnen van kleur veranderen, er is geen plant die zo variabel is als de hortensia. Een jonge plant van dezelfde variëteit bloeit heel anders als een oude plant, een blauw bloeiende plant kan na het verplanten roze gaan bloeien. Al deze opmerkelijke eigenschappen zorgen ervoor, dat het soms heel moeilijk is om een naam aan een bepaalde hortensia te geven. Deze effecten doen zich trouwens alleen voor bij Hydrangea macrophylla en Hydrangea serrata die van nature in roze of blauwe tinten bloeien. Witte bloemen blijven wit, ze zijn ‘kleurecht’ wat inhoud dat ze op alle grondsoorten wit bloeien, alhoewel ze van kleur kunnen verschieten.

   Een uitspraak die ik vaak hoor is dat Hydrangea’s op zure grond blauw bloeien en roze op kalkrijke grond. Zo gemakkelijk zit het niet in elkaar, alleen hortensia’s die genetisch zijn voorbestemd om blauw te kleuren zullen dit doen. Enkele soorten van de Hydrangea macrophylla die blauw kunnen bloeien zijn:


   Nikko Blue
   Bouquet Rose
   Maréchal Foch
   Rotkehlchen en Blaukehlchen
   Altona
   Europa
   Hamburg

   Het is wel zo dat alle Hydrangea’s roze bloeien op basische grond, roze is bij Hydrangea’s de meest voorkomende kleur.

   De bovenstaande hortensia’s zouden als het goed is op zure grond zuiver blauw moeten bloeien. Als dit niet het geval is ligt dat aan aluminium gebrek in de grond, voeg extra aluminium toe in vorm van aluminiumsulfaat of kali-aluin. Dit kunt u verkrijgen bij de tuincentrum of drogist in de buurt. De kali-aluin kan het beste in september of oktober worden toegevoegd zodat het daaropvolgende groeiseizoen de eerste blauwe tinten al aanwezig zijn. Net als met meststoffen moet u voorzichtig zijn met kali-aluin, geef de plant elke keer een klein beetje, anders kunnen de bladeren en wortels verbanden. Vooral omdat de hortensia een oppervlakkig wortelgestel heeft moet u hier goed mee omgaan.

   Bij struiken die wit bloeien blijven de randbloemen wit op iedere grondsoort. De kleur van de bloemen die het hart vormen, worden wel beïnvloed door de grondsoort. Als de zuurgraad veranderd zullen de kleine bloempuntjes blauw kleuren. Dit kunt u stimuleren door elke jaar een portie tuinturf aan de plant te geven. Op een gegeven moment krijgt u een blauw hart met een rand van helderwitte bloemen.

   Hydrangea’s die in potten of bakken gehouden worden kunt u heel gemakkelijk op kleur houden. Als u een roze bloei wilt, kunt u de pot vullen met tuinaarde en wat compost plus een handje kalk.

   Een blauwe bloei krijgt u door de pot te vullen met tuinturf of heidegrond en een scheut aluin erdoor. Het toevoegen van aluin in opgelost water versterkt het proces, dit is iets wat u elk jaar in oktober of vlak voor de bloei kunt herhalen.
    

   Bron: http://www.tuinfo.nl

 • snoeien

  • Van begin April tot eind Mei    • eenmalig

   Hydrangea macrophylla bloeit op hout van tenminste een jaar oud. Als je de plant in het voorjaar sterk snoeit, is de kans groot, dat er in dat jaar, geen of weinig bloemen verschijnen; soms komen er aan nieuwe, sterke scheuten in hetzelfde jaar nog bloemen.

   Bij oudere struiken snoei je in het voorjaar, om de struik te verjongen, een kwart tot een derde van de oude takken weg. Van de overgebleven takken snoei je de oude bloemen af, tot een sterk knoppenpaar. Verwijder ook alle zwakke scheuten.

   Als de struik, qua omvang, te groot wordt kun je vroeg in het voorjaar ook wortelsnoei toepassen, door rondom de plant de wortels af te steken met een spa. Naarmate dit dichter bij de plant gedaan wordt, zal de groei meer geremd worden. Het heeft ook een gunstige invloed op de bloei. 

   Bron: http://home.tiscali.nl/corosa/tuin/planten/hortensia.html

 • stekken

  • Van begin Juli tot eind September    • eenmalig

   Stekken van Hortentia’s

   Overal zie je bolhortensia’s opduiken. De hortensia of hydrangea vind je in alle maten en kleuren. En je kan ze zelf vermenigvuldigen of stekken!

   Heel eenvoudig.

   Je mag dit doen in juli, augustus of september. Je werkt met de plant die je al hebt en snijdt een kopstek van de takken die geen bloemen dragen. Hoe? Je knipt schuin af en dit 1 cm onder een bladpaar. Waarom op deze plaats? Omdat de cellen die tot wortelvorming kunnen overgaan zich net onder de bladknoop bevinden.

   Waarom schuin? Om het oppervlak dat wortels kan aanmaken te vergroten.

   Waarom knip je de bovenste bladeren klein? Je halveert ze met een snoeischaar om de verdamping te verkleinen. Deze moet in het begin laag blijven omdat de stek nog geen wortels heeft en dus niet kan instaan voor wateropname.

   Je zal de stekken nog een handje helpen omdat je ze in voedselarme grond moet planten. Zo zijn ze verplicht om een goedvertakt wortelgestel te vormen. De witte stipjes in de stekgrond, perliet, zijn van vulkanische afkomst.

   Bij het planten van een nieuwe stek, moet je oppassen dat je de andere stekken niet los duwt. Een stek die los zit, kan gemakkelijk afsterven. Dit heeft verrotting en schimmelvorming als gevolg. Niks goeds dus voor de plantjes!

   Eenmaal de stekken geplant, zet je de serre best op een lichte standplaats, zonder direct zonlicht. Normaal heb je na drie à vier weken hortensiastekken mét worteltjes!

   http://www.kanaal50.be/Tv/Hortenia_tuin_planten_tuintips/Tuintips_juli/Tuinkriebels/TV-catalogus/119