MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Blauwe druifjes +

Groeit in 1656 tuinen

Latijnse naam
Muscari latifolium
Andere benamingen
Druifhyacint
Hoogte
10 - 30 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Muscari latifolium (of ook druifhyacint)
Familie: Liliaceae

Dit gewas, Muscari bevat ongeveer 30 soorten. De meeste soorten zijn extreem winterhard en groeien zo makkelijk dat ze eigenlijk in elke tuin zouden moeten staan. Muscari verwilderen makkelijk op een plaats waar in de winter geen water kan gaan staan.

Deze prachtige soort wordt steeds populairder. De bloemcluster laat twee verschillende kleuren zien. Bovenaan zijn de steriele licht blauwe bloemen, onderaan de vruchtbare donker paarsblauwe bloemen. Deze bloem maakt dus zelf al een mooie kleuren combinatie. De plant groeit tot een hoogte van gemiddeld 25 cm en bloeit in april en mei.

Elk jaar weer genieten!
Het kleurrijke plantje komt ieder jaar weer terug en vermenigvuldigt zich voortdurend door de vorming van zijbollen en wortelstokken en de verspreiding van zaad. Als de blauwe druifjes te dicht op elkaar gaan groeien, kun je in juni wanneer het blad geel wordt de bolletjes uit de grond halen en elders weer uitplanten. Door de snelle verspreiding verwildert het blauwe druifje snel.

Blauwe druifjes: plant in het najaar voor een vrolijke voorjaar!

Blauwe druifjes met hun vrolijke trossen miniklokjes horen tot de eerste bloembollen die na de koude, sombere winterdagen voor wat kleur in de tuin zorgen.

Wil je ook genieten van een vroeg voorjaar in je tuin, zet deze veelzijdige bolletjes dan in het najaar in de grond.

Kleurrijk voorjaar
Voor een kleurrijk begin van het voorjaar, plant je de winterharde bloembollen van september tot en met november. Plant de bollen op een plek in zon of halfschaduw en zorg ervoor dat de grond niet te nat is.

Plant de bollen ongeveer 10 tot 15 cm diep en houd een afstand van 10 cm tussen de bollen aan. Wanneer je snel een kale plek wilt opvullen in de border kun je de blauwe druifjes dichter op elkaar planten. Van een zorgvuldig geplant blauw druifje kun je jaren genieten.

Ideaal voor groepsvorming en als randplant.
Verwildering onder bladverliezende heesters.
Zaait zichzelf uit.

Zorg voor vochthoudende, goed gedraineerde tuingrond met toevoeging van turf.

Berichten over deze plant