Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • bloeien

  • Van midden Augustus tot begin September

   2de bloei 

 • snoeien

  • Van begin Juni tot eind Juni    • eenmalig

   Weigelia laat zich heel goed snoeien en zal indien goed gesnoeid rijker gaan bloeien. Direct nadat de Weigelia is uitgebloeid (juni) is het tijd de snoeischaar ter hand te nemen. Knip de uitgebloeide scheuten terug tot op de eerste zijscheut die dit jaar niet heeft gebloeid. Tevens, bij struiken van vijf jaar en ouder, direct een verjongingssnoei toepassen om ervoor te zorgen dat de Weigelia jong en fris blijft. Je knipt dan één tot drie van de langste, dikste of beschadigde takken tot aan de basis terug. Tevens kan je als de Weigelia te lange konge takken heeft deze voor de helft afknippen. Wees vooral niet te bang om te snoeien! Zeker bij weigelia geldt de regel snoei geeft groei (en bloei). Let op: Er zijn enkele Weigelia soorten die een speciale behandeling zeer op prijs zullen stellen. De soorten met Paars en geel blad dien je ieder jaar in zijn geheel met driekwart terug te snoeien.

 • stekken

  • Van begin December tot midden Maart    • eenmalig

   Winterstek

   In de winter, tussen december en maart, is stekken eenvoudiger dan in de zomer. Vooral bij heesters met dikke, krachtige scheuten kun je na een jaar al een klein struikje hebben. Dat kan flink geld besparen als je bijvoorbeeld een haag wilt planten.

   Zodra het blad van de takken is gevallen, knip je met een scherpe snoeischaar enkele stevige, rechte scheuten af die dat jaar gevormd zijn.
   Haal de top eraf, verdeel de rest van de tak in stukjes van tien tot twintig centimeter.
   Zet de stukjes rechtop in een geultje en vul het geultje met zanderige grond. Zo bevriezen ze niet en blijven ze vochtig genoeg.
   Laat de bovenkant van de stekken boven de grond uitsteken.
   Graaf in het vroege voorjaar de stekken op en pot ze apart op.

   Je kunt de stekken ook in een potje met stekgrond steken en ze enkele weken in een onverwarmde kas laten staan. Na verloop van tijd zullen de stekken dan gaan uitlopen. Als ze eenmaal stevig in de aarde vastzitten, zijn ze geworteld en kunt je ze verplanten.

   Heesters die ideaal zijn om in de winter te stekken zijn: kornoelje (Cornus sanguinea en Cornus stolonifera), bruidsbloem (Deutzia), Chinees klokje (Forsythia), liguster (Ligustrum), boerenjasmijn (Philadelphus), rode bes (Ribes), vlier (Sambucus), sneeuwbal (Viburnum), druif (Vitis vinifera), Weigela, sneeuwbalspirea (Physocarpus), vlinderstruik (Buddleja), sierbraam (Rubus) en wilg.