MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Aardbeiboom Aardbeiboom

Groeit in 142 tuinen

Latijnse naam
Arbutus unedo
Hoogte
1 - 300 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend
Planten tags

Algemene omschrijving

De aardbeiboom (Arbutus unedo) is een 1,5-3 m hoge struik of zelden een tot 12 m hoge boom met een matgrijze, gegroefde stam uit de heifamilie (Ericaceae). De jonge twijgen zijn klierachtig behaard. De bladeren zijn afwisselend geplaatst, stevig, sterk glanzend aan de bovenkant, kaal aan beide zijden, lancetvormig, 4-11 cm lang en hebben een sterk gezaagde rand.

De bloemen groeien in 5 cm lange en brede, hangende trossen aan het einde van de takken. De bloemen zijn groenachtig of wit tot roze van kleur, 9 mm lang en klokvormig met teruggekromde kroonslippen en een 1,5 mm lange kelk. De aardbeiboom bloeit van oktober tot maart.

De tot 2 cm grote vruchten hebben een harde knobbelige schil. De vrucht rijpt van geel naar roodbruin. Het vruchtvlees is geel van kleur en smaakt zurig en is weinig aromatisch.

De aardbeiboom komt van nature voor in het Middellandse Zeegebied en wordt geteeld in Frankrijk, Griekenland, Italië, Spanje en China. De vruchten worden gebruikt bij de bereiding van sommige wijnen en likeuren, of soms verwerkt tot jam. De vrucht is in Nederland in blik verkrijgbaar bij etnische winkels. De bloesem levert een bittere honing op.

Berichten over deze plant

 • Jean Pierre E.Jean Pierre E.
  mijn aardbeiboom overleefde reeds 5 winters, maar zijn wortels staan redelijk droog; vorige winter heb ik echter geen 'aardbeien' gehad (stukgevroren voor ik er aandacht aan besteed had)
  Dinsdag 19 Oktober 2010 om 16:13
  •  Bekijk alle 3 reacties »
  • Jean Pierre E. Jean Pierre E. Mario,
   * qua ondergrond volg ik uw bedenkingen
   * wat de smaak betreft: matig lekker, maar ok voor warme bereidingen (ik heb er confituur van gemaakt)om ongemakken te voorkomen
   op tijd een net … Lees verder »
   Maandag 16 Februari 2015 om 19:55
  • Jeannette v. Jeannette v. @Mario van Gils: Arbutus heeft een voorkeur voor goed doorlatende, wat zure grond. Ik denk dat je, wanneer je deze toch wil aanschaffen, de plant beter in een flinke kuip zet.
   Dinsdag 17 Februari 2015 om 13:07
 • Bernard O.Bernard O.
  reeds tweemaal aangeplant en telkens na de winter afgestorven
  Dinsdag 19 Oktober 2010 om 14:39