MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Aardbei 'Ostara' +

Groeit in 2033 tuinen

Latijnse naam
Fragaria x ananassa 'Ostara'
Variëteit van
Aardbei (algemeen) (Fragaria x ananassa)
Hoogte
1 - 30 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Ostara is een dieprode doordragende aardbei. Ze begint reeds te bloeien in april en gaat door tot einde van de zomer.

‘Ostara’ – Gemakkelijk te telen produceren vele vele sappige vruchten. Te oogsten tot eind oktober. Ze zijn van goede smaak.

Ostara is een fors groeiend ras met een aantrekkelijk gewas: een rijke bloei met veel langgesteelde bloeiwijzen, een goede vruchtzetting en grote, kegelvormige, aantrekkelijke vruchten.

Groei

Ostara is een breed uitgroeiend, middelmatig groot, gewas met donkergroen blad dat veel uitloperplanten geeft.

Bloei

Ostara heeft na eenmaal ontbloemen van half juni tot in de herfst een goede, niet te rijke bloei. De bloemen hebben goed ontwikkelde meeldraden, die boven het blad uitsteken.

Productiviteit

Ostara heeft een zeer goede productiviteit.  

Vrucht

De rijptijd van Ostara is van half juli tot november. De vruchten zijn tamelijk groot, regelmatig en kegelvormig met een helderrood en aantrekkelijk uiterlijk. De vruchten zijn stevig, sappig en fris van smaak met een goed aroma en rood vruchtvlees. De vruchten worden gebruikt voor verse consumptie. 

Ziekten en beschadigingen

Ostara is gevoelig voor de volgende ziektes:

Tamelijk vatbaar voor vruchtrot (Botrytis cinerea) Tamelijk vatbaar voor verwelkingziekte (Verticilium dahliae) Tamelijk vatbaar voor rood wortelrot (Phytophthora fragariae) Weinig vatbaar voor meeldauw (Sphaerotheca macularis) Weinig vatbaar voor Stengelbasisrot (Phytophthora cactorum) Gevoelig voor virussen

Planten Plant vier tot vijf planten per pot van 10 liter, ietwat schuin zodat het hart van de plant naar buiten gericht is. Het is dus fout om aardbeiplanten in het midden van de pot te zetten. Dan liggen de vruchten op de bodem en zijn ze moeilijker te oogsten

[Aardbeien in pot telen, doordragers] De aardbeien worden zoveel mogelijk langs de zijkant van de pot geplant. Als de bladgroei later te weelderig en te dicht zal zijn zal bladpluk zal  nodig zijn).

Gewasverzorging De eerste reeks bloemtrossen die verschijnen (normaal eind april-begin mei) als de planten nog klein zijn worden verwijderd om sterke planten te bekomen. Vanaf einde mei de volgende bloemen laten uitgroeien. Uitlopers worden gedurende het hele groeiseizoen regelmatig verwijderd.Aan het uiteinde van de tros staan veel kleine vruchtjes. Als de eerste vijf vruchten geoogst zijn kunt u beter de tros wegnemen, dit stimuleert de vorming van nieuwe trossen. De vruchten op de uiteinden van de tros zijn ook gevoelig voor rot.

[Doordragers aardbeien in potten] Deze aardbeipot komt voor het tweede jaar in groei en bloei. De vorming van jong blad en bloemen gebeurt haast gelijktijdig. Geef doordragers echter eerst de kans om bladeren te vormen. De eerste bloei wordt dan ook verwijderd. 

Bemesten Vergeet niet om regelmatig bij te bemesten. De continue groei van bladeren, vruchten en bloemen vergt immers heel wat energie. Je kan, voor een snellere werking, ook wekelijks vloeibare meststof oplossen in het gietwater.

Na het verwijderen van de eerste bloei groeien er nog heel veel bladeren bij. Er mag, bij een te gulzige groei ook wel eens wat blad geplukt worden. Dit bevordert de kwaliteit van de bloemen. Wil je grotere aardbeien van doordragers, dan kan je de trossen van deze aardbeipot snoeien op vijf vruchten.

Uitlopers worden best regelmatig verwijderd, je kan ook enkele van die uitlopers stekken om jong plantmateriaal te bekomen.

Berichten over deze plant