Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Japanse esdoorn 'Bloodgood'

Acer palmatum 'Bloodgood'

Foto: Japanse esdoorn 'Bloodgood'

Foto: Japanse esdoorn 'Bloodgood'
Foto: Japanse esdoorn 'Bloodgood'
Foto: Japanse esdoorn 'Bloodgood'

De bladeren zijn bruinrood. De volwassen hoogte van deze grote heester is ca. 400 cm. Verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C en heeft een decoratieve vorm.

Deze plant wenst een matig voedselrijke, vochthoudende tot vochtige, 'gemiddelde' bodem. Dus niet te zware of te lichte grond en een vrij neutrale zuurgraad (pH = 6 - 8). Verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Deze plant is goed te combineren met 'open plaats' en 'borderplanten', zolang die er niet te dicht op staan.

Japanse esdoorn snoeien

Snoeien is niet beslist nodig bij de Japanse esdoorn, de vorm is meestal van zichzelf al prachtig. Wilt u toch snoeien dan kan dit het best gebeuren in de periode juli-augustus. De snoeiwonden zullen dan het snelst overgroeien. Snoeit u in het voorjaar dan kunnen de wonden gaan ‘bloeden’. De sapstroom komt in de lente op gang en het vocht lekt dan uit de snoeiwonden. Dit is niet bevorderlijk voor de gezondheid van de struik. Snoei daarom nooit in de late winter (na de Kerst) of in het voorjaar.

Knip bij het snoeien van een Japanse esdoorn niet alleen het eind van de taken af, de struik krijgt dan een lelijke vorm. Om de sierlijke natuurlijke vorm van de struik te behouden kunt u beter enkele takken gedeeltelijk of helemaal wegnemen en zo de struik uitdunnen.

  • Knip steeds iets boven een jong zijtakje dat naar buiten wijst.
  • Beoordeel uw werk van een afstandje, zo kunt u goed de vorm van de struik zien.
  • Verwijder ook altijd dode takken.
  • Dode puntjes aan het eind van de takken kunt u ook wegsnoeien.
  • Snoei niet meer dan 20% weg.

Vooral bij jonge struiken is het aan te raden de kroon open te houden door naar binnen groeiende takken of kruisende takken weg te halen. Knip ook nu boven een zijtakje dat naar buiten wijst.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 410 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend