MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Gebroken hartje Gebroken hartje +Gebroken hartje

Groeit in 3910 tuinen

Latijnse naam
Dicentra formosa
Hoogte
1 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Omschrijving:  Winterhard. Hoogte 35cm - doorbloeiend - verdraagzame bodembedekker.
Aan de sappige, rijk vertakte, opgaande stengels bevinden zich grijsgroene bladeren die zijn samengesteld uit meerdere, tamelijk grote, drietallige deelblaadjes. Een goed ontwikkelde plant kan na verloop van tijd een ruimte van circa 1 m² innemen. Het blad sterft echter vrij vroeg in het jaar af en laat dan een grote leegte achter.
Het gebroken hartje bloeit van mei tot juni. De roze tot rozerode bloemen met wit centrum hangen naast elkaar aan de lange, overhangende bloemstengels. De twee buitenste, roze kroonbladeren vormen samen een hartje, terwijl de twee binnenste, witte kroonblaadjes eindigen in een traantje, dat vanuit het hartje tevoorschijn komt. De witte kroonblaadjes omgeven de stempel en de meeldraden.

Plantvoorschriften:  Halfschaduw. voor of najaar - bosplant - humusrijke grond - beschutte schaduwplaats met koele bodem en enkele uurtjes zon - ook voor soortenrijke aanplant - rijke, goed afwaterende grond.
Plantafstand 45cm. Meng wat compost en beendermeel door de plantgrond. En dek af met een mulchlaag.
Enigszins alkalische of neutrale grond heeft de voorkeur.

Verzorging:  In milde klimaten kortlevend. Strooi ieder voorjaar kalk en beendermeel rond de plant als de bloei begint en voor dat een nieuwe mulchlaag aangebracht wordt. Geef in de eerste zomer veel water. Laat de plant nooit uitdrogen.
Najaar: verwijder oud geel blad, maar zorg ervoor de groeineuzen voor het volgende jaar niet te beschadigen.

Scheuren, stekken:  Volgroeide planten kunnen in het najaar (oktober) worden gescheurd of gedeeld. Stekken is vroeg in het voorjaar mogelijk. De stek wordt gemaakt van het blad met bladsteel. Gebruik van bewortelingspoeder (Rhizopon) is noodzakelijk. De stekken worden in een zandig humusmengsel gestoken. Eind mei, begin juni worden de stekken opgepot of op de definitieve plaats uitgeplant. Het erop volgende voorjaar zullen de nieuwe planten al bloeien.

Berichten over deze plant