MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Peulerwt 'Désiree'

Groeit in 42 tuinen

Latijnse naam
Pisum sativum var. arvense 'Désiree'
Andere benamingen
Capucijners
Hoogte
1 - 60 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Planten tags

Algemene omschrijving

hoogte ca 60 cm. Kan zonder gaas geteeld worden

'Desiree' is een bekend laagblijvend kapucijnerras met een hoge productie van paarse peulen, dit stamtype heeft in principe geen ondersteuning nodig maar telen langs laag gaas is wel aan te raden. 'Desiree' heeft weinig last van nachtvorst.

Net als bij doperwten kunnen alleen de zaden geconsumeerd worden, de peulen zelf zijn niet eetbaar. De bloemen, het jonge blad en de toppen van zijn ook eetbaar! Het meest gebruikelijk is de erwten vers te consumeren, invriezen kan ook prima maar dan moeten de zaden wel licht geblancheerd worden.


Teelt: 
Het gewas telen zodra het weer voldoende gunstig is. Vanaf maart tot half april de zaden in de volle grond zaaien, 3 tot 4 centimeter diep, eventueel langs beide kanten van kort gaas. Een plantafstand van 3 centimeter en een rijafstand van 80 centimeter aanhouden bij het telen van dubbele rijen langs gaas.

Een rijafstand van 50 centimeter aanhouden wanneer geteeld wordt zonder gaas. Zaai bij voorkeur vroeg, dus van begin maart tot half april, een latere uitzaai (eind april tot half mei) geeft onvoldoende peulzetting en problemen met meeldauw.


Standplaats: 
Elke grondsoort is mogelijk, liefst op een lichte, matig voedzame en vochtvasthoudende grond. Voeg eventueel nog wat kalk toe. Bij wisselteelt kunnen peulvruchten op het stuk grond geteeld worden waar eerder de aardappelen stonden.


Oogst: 
De verse peulen oogsten kan vanaf eind juni. Het gewas laten afrijpen om later de gedroogde zaden te gebruiken kan ook. Haal de hele planten uit de grond en hang ze ondersteboven op, op een winderige, droge plek. Laat ze goed drogen. Na enkele weken kunnen de erwten uit de peulen worden gehaald en droog worden bewaard. 

Berichten over deze plant