MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Spinazie 'Winterreuzen'

‘Winterreuzen’ is het klassieke spinazieras voor de winter met vrij grote, donkergroene bladeren die goed bestand zijn tegen de kou. In de zomer gaat spinazie snel schieten, het kan daarom het beste in het vroege voorjaar en in het najaar gezaaid worden. Spinazie behoort tot de amarantenfamilie (Amaranthaceae).

TEELT
Bij een zaai in de late zomer en herfst (vanaf augustus tot en met oktober) kan de spinazie overwinteren. Oogsten kan dan van oktober tot eind januari. Het spinazieras kan ook voor de vroege teelt, vanaf januari tot in februari, gebruikt worden. Dan vanaf moet er onder glas gezaaid worden en van half februari tot begin april in de volle grond. De zaadjes dun zaaien en uitdunnen naar 15 centimeter, een rijafstand van 15 centimeter aanhouden.

STANDPLAATS
Spinazie telen op een goed bemeste grond met een hoog stikstof gehalte (vooral als er vroeg in het voorjaar wordt gezaaid), regelmatig water geven en de grond niet laten uitdrogen. Bij wisselteelt kan spinazie daarom het beste na de peulgewassen worden geteeld.

OOGST
Oogsten kan meestal na 4 tot 6 weken dus vanaf half maart tot half mei en vanaf half september tot in december. 

Eigenschappen

Hoogte
20 - 60 cm
Winterhard
Ja
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend