MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Aardappel (algemeen) Aardappel (algemeen)

Groeit in 5314 tuinen

Latijnse naam
Solanum tuberosum
Hoogte
0 - 50 cm
Winterhard
Matig, Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Droog, Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De aardappel (Solanum tuberosum) is een plant die ondergronds een energievoorraad in de vorm van zetmeel aanlegt. Het zetmeel wordt bewaard in de vorm van knollen, die eveneens aardappelen of aardappels worden genoemd. De knollen worden gevormd aan ondergrondse stengels, stolonen genoemd. In veel Europese en westerse landen is de aardappel een basisvoedingsmiddel. Net als rijst, pasta en brood is de aardappel een belangrijke bron van koolhydraten.

De aardappel behoort tot de nachtschadefamilie, net als de tomaat, de paprika en de tabak. De groene delen van de aardappel zijn dus giftig. Net als andere leden van de nachtschadefamilie bevat de plant alkaloïden.
Aardappelplanten kunnen naast knollen ook bessen vormen, welke in tegenstelling tot die van de tomaat zeer giftig zijn. Tussen de verschillende aardappelrassen zijn er grote verschillen in de vorming van bessen. Daarnaast kunnen de knollen ook giftig zijn door een hoog gehalte aan solanine. Daardoor zijn zetmeelaardappels van bepaalde rassen niet geschikt voor menselijke consumptie. Ook als aardappelen tijdens het bewaren worden blootgesteld aan licht stijgt het gehalte aan solanine. De knollen worden groen en zijn daarna ongeschikt om te eten.
In de aardappel komen twee typen zetmeel voor, amylose en amylopectine, waarvan 21% amylose. In 2005 is voor het eerst een ras in de handel gekomen dat bijna 100% amylopectine bevat.

Een ander onderscheid is er tussen rassen met vastkokende aardappels (vastkokers), die bij het koken hun stevigheid behouden, en rassen met kruimige of bloemige aardappels (droogkokers) en daardoor het meest geschikt om te pureren ; aardappelen die die bij langer koken helemaal uit elkaar vallen zijn afkokers. Om dit te voorkomen: aardappelen niet helemaal onder water, rustig koken tot ze bijna gaar zijn, afgieten en dan met het deksel op de pan van het vuur af laten staan tot ze gaar zijn (stomen).

Aardappelen worden opgekweekt uit kleine knolletjes van het jaar voordien, poters genoemd. Laat de poters zo’n zes weken voor het planten voorkiemen. Dit doe je best door één laag poters in lattenkistjes te leggen bij ± 7° C, tot ze scheuten van ongeveer 2,5 cm hebben gevormd. Wil je grote aardappelen, laat dan bij het planten niet meer dan 3 à 4 scheuten per poter hangen. Meng een dag of tien voor het planten 100 gram per vierkante meter gemengde korrelmest in de bovenlaag van het perceel.

Wil je extra vroeg aardappelen oogsten bv. in juni, laat je planters dan reeds begin januari uitlopen. Dat doe je door ze op een temperatuur van 15 à 20° C te zetten. Als de kopscheut uitkomt moet je hem onmiddellijk verwijderen, om het uitlopen van alle andere ogen te bevorderen. Verlaag nadien de temperatuur en nog later moet je de poters afharden om te laten wennen aan de koudere buitentemperatuur.
Vanaf eind maart / begin juni kan je dan uitplanten, in voren van 15 cm diep en op een onderlinge afstand van 35 cm in de rij en in rijen die 75 cm van elkaar liggen. Zolang er kans bestaat op (nacht)vorst mogen de stengels niet boven de grond komen. Je zult dus tijdig moeten aanaarden tot ongeveer 25 cm hoog.

Plant voor vroege aardappelen vanaf april (en voor latere tussen 15 mei en 15 juni) in sleuven van 5 à 15 cm diep op 40-45 cm van elkaar in rijen met tussenruimte van 75 cm. Bedek de poters met minsten 2,5 cm aarde. Naar gelang ze groeien moet je dan de planten geleidelijk aanaarden tot een hoogte van ongeveer 20 - 30 cm, door de aarde tussen de rijen naar de plant toe te trekken.

In principe kan je 100 dagen na het planten beginnen met oogsten. De te rooien knollen bevinden zich in de rug van de opgehoogde aarde. Gebruik hiervoor een platte riek, draag er zorg voor dat je bij het rooien de knollen niet beschadigt want beschadigde aardappelen gaan vlug rotten. Andere manieren om aardappelen te planten: in geulen van 10 tot 15 cm diep, in aparte plantgaten, half in de grond en dan bedekken met aarde (bijzonder geschikt voor natte gronden), half in de grond en afgedekt met zwart plastiek folie. Boven elke planter maak je dan een insnijding in de folie zodat de scheuten er doorheen kunnen groeien. Zorg ervoor dat de folie aan de zijkanten goed is vastgemaakt. Bij deze methode hoef je niet aan te aarden.

Berichten over deze plant

 • Jet B.Jet B.
  Hoe plant ik een aardappel - moeten de witte uitlopers nu omhoog of omlaag in de aarde gezet ?
  Ik begin pas met dit soort dingen dus misschien stel ik een domme vraag.
  Donderdag 23 April 2015 om 11:51
  •  1 reactie
  • De witte uitlopers is het begin van het blad. Bij het planten/poten moet de aardappel met spruit en al de grond in, 6 a 8 cm diep. Bij zandgrond het diepst. Let op: Blad boven de grond??? Nachtvorst: … Lees verder »
   Donderdag 23 April 2015 om 12:00
 • Andreas J.Andreas J.
  Hallo. Ik ben voor het eerst hier. Vraag: wij zoeken een aardappel die vast is, dus niet kruimig. Welk soort is dan het beste? Dank voor advies, Andy
  Zaterdag 28 Maart 2015 om 21:55
  •  Bekijk alle 3 reacties »
  • Andreas J. Andreas J. Sam, dank je wel, we gaan de Frieslander proberen.
   Zaterdag 4 April 2015 om 13:56
  • Andreas J. Andreas J. Dag tuinvrienden. Ik heb anthagelnet wat ik over mijn koolplantjes wil doen tegen de insecten. Helpt dat ook tegen de vorst? Ik hoor graag reacties.
   Maandag 27 April 2015 om 15:34
 • Eco t.Eco t.
  Verwerk je vroege aardappelen tegen eind december als frieten en vries die in om te bewaren. Controleer vanaf nu regelmatig ook de late(re) aardappelen ( = bewaaraardappelen) en kraak de eventuele scheuten af zodat de aardappelen nog tot begin maart kunnen bewaard blijven. Door dat afkraken moet je … Lees verder »
  Zaterdag 13 December 2014 om 21:43
  •  Bekijk alle 4 reacties »
  • Caroline B. Caroline B. winterslaap deugd gedaan? haha. geen probleem voor de late reactie. tip vind ik nog altijd een om te onthouden. bedankt :)
   Zaterdag 17 Januari 2015 om 20:33
  • Eco t. Eco t. Ja, winterslaap heeft deugd gedaan. Door het onverwacht sombere weer de voorbije weken zijn we helaas in een tweede winterslaap moeten gaan. Vandaar de tweede late reactie :-p
   Hopelijk zijn we vanaf … Lees verder »
   Zaterdag 14 Februari 2015 om 11:42
 • Rita V.Rita V.
  Het is de 1ste keer dat wij aardappelen planten hoe zie je dat ze klaar zijn om te oogsten ?
  Maandag 29 Juli 2013 om 13:53
 • Eco t.Eco t.
  Zijn er nog tuiniers die zo genieten van de lekkere biologische Biogold aardappel? Wij zijn er dol op!
  Vrijdag 14 December 2012 om 12:58
 • Eco t.Eco t.
  Tomaten zijn bij veel tuiniers mislukt, maar de zomer van 2011 was waarschijnlijk wel goed voor de waterzooi-groenten ;-)
  (= prei, selder, wortel, ui, aardappel, look, laurier, tijm, peterselie)

  Wie zal straks waterzooi kunnen maken met enkel eigen gekweekte groenten? Ik kweekte uit de lijst … Lees verder »
  Dinsdag 30 Augustus 2011 om 16:19  •  Aardappel (algemeen) (Solanum tuberosum), Knoflook 'Germidour' (Allium sativum 'Germidour'), Prei (Allium porrum), ...
  •  Bekijk alle 8 reacties »
  • Eco t. Eco t. @Franky: Heb je vorig weekend dan waterzooi gemaakt? Ik ben benieuwd.
   Prei is eigenlijk een gemakkelijke groente eens ze geplant is. Ik kies wel voor winterprei die je kan oogsten vanaf januari tot … Lees verder »
   Zaterdag 10 September 2011 om 11:40
  • Franky H. Franky H. @Jan: Jazeker , en het heeft gesmaakt hoor.
   We hadden dit voorjaar een kip laten broeden , de hennetjes mogen blijven , van de haantjes is er nu weer eentje minder ;-)
   Zaterdag 10 September 2011 om 17:19
 • Eco t.Eco t.
  Vandaag een goede lading bio-aardappelen van de soort Biogold geoogst. Een aanrader voor iedereen. Het zijn vroege aardappelen die weinig vatbaar zijn voor ziekten (ik heb nog nooit ziekte gehad bij die soort). Ze komen van VELT en je kan ze bestellen via hun website.
  Vrijdag 5 Augustus 2011 om 17:02
 • Hilde C.Hilde C.
  Wie weet waar je plantgoed van speciale varieteiten van aardappel kan vinden? Peter Bauwens van de nieuwe tuin heeft er geen. Ik heb er ooit eens kleine zwarte met paars vruchtvlees gegeten. Heel lekker en zou ze graag zelf eens telen... Hilde
  Dinsdag 30 November 2010 om 10:17
 • Vic V.Vic V.
  Dat is volkomen normaal daar de aardappel liever een wat zuurdere grond heeft. 5.4 ph is goed en zandgronden zijn zuurder dan leem of klei grond en daar zal de patat het dan ook uitstekend doen.
  Donderdag 14 Oktober 2010 om 12:37