Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Haverwortel 'Giant'

Tragopogon porrifolius 'Giant'  • 

Foto: Haverwortel 'Giant'

De wortels van dit zeer oude cultuurgewas worden gegeten als schorseneren en smaken naar asperge en oester. Gebrand leverden ze in schaarse tijden het zogenaamde koffiesurrogaat (evenals pastinaken). De blauwpaarse samengestelde bloemen aan de 1 meter hoge plant openen zich bij warm zonnig weer alleen 's ochtends  Zaaien: maart-mei, oogstbaar: oktober-februari, vorstbestendig. 2 gram is voldoende voor 1,5 m2.

De Haverwortel wordt ook wel Morgenster genoemd. Deze komt in verschillende kleuren voor. Over het algemeen noemt met de gele de Haverwortel en de paarse de Paarse Morgenster. In ieder geval zijn beide geschikt voor consumptie van de wortels.
De Haverwortel is een groente die we nu laten vallen onder de vergeten groente soorten. Je kunt ze niet meer kopen in de Supermarkt of groenteboer. Wanneer je ze wilt eten moet je ze zelf kweken. 

Kweken van de Haverwortel:  Haverwortel is een tweejarige plant. Daarbij groeit de plant vrij langzaam. De grond moet goed los zijn om mooie lange wortels te kunnen krijgen. Door de lengte van de wortels moet de grond ook vrij diep goed los gemaakt zijn. Haverwortel staat graag in de zon op goed bemeste grond. 
Wanneer je de Haverwortel echt om de wortel wilt kweken dan moeten de wortels de ruimte hebben en de grond goed los. Zodat de wortels ruim baan hebben voor de groei. Dus na het zaaien uitdunnen of heel dun zaaien. 
Zaaien kan van maart tot mei. De oogst valt in het najaar van de wortels. De oogst van de jonge scheuten voorjaar het jaar daarop. De zaden zijn vrij eenvoudig zelf te winnen, na de bloei van de Haverwortel. Zorg er wel voor dat je de wind voor bent, die de zaden graag verspreid. 

Vermeerderen van de Haverwortel:  Haverwortel wordt vermeerderd door zaden. Deze zaden zijn te winnen na de bloei. Doordat het net als paardebloemen kleine pluizen bollen worden moet je er op tijd bij zijn. Anders heeft de wind de zaden er al afgehaald en ergens anders weer gezaaid. 

Sierwaarde van de Haverwortel:  De bloemen van de Haverwortel zijn erg mooi om te zien en hebben daarin zeker hun sierwaarde. Ze hebben wat weg van korenbloemen, die weelderig tussen het gras kunnen groeien. 

Oogsten van de Haverwortel:  Vanaf het midden van het najaar kun je de wortels van de Haverwortel eten. Ook de hele winter kunnen de wortels worden geoogst tot in februari. De wortels zijn vrij lang en daar moet je zeker rekening mee houden tijdens het oogsten. De grond eromheen moet dus even los zijn, anders breken de wortels. In principe is het geen probleem om de wortels in de winter in de grond te laten. Ze kunnen bij vorstvrij weer dan alsnog worden geoogst. In de winter is het los maken van de grond alleen vaak wat lastiger. Je kunt ze daarom ook oogsten en inkuilen. Haverwortel is ook heel geschikt om net als bieten te bewaren in de grond .

Gebruik van de Haverwortel:  Van de Haverwortel wordt over het algemeen de wortel gegeten. Deze worden gekookt en als groente opgediend. Het meekoken van de wortel is ook lekker in de groentesoep. Ook de scheuten kunnen worden gebleekt en gegeten en zelfs het blad kan worden gebruikt in salades. De Haverwortel is dus een zeer veelzijdige plant voor concumptie. Het blad kan ook nog gekookt worden net als spinazie worden gebruikt. 

Gebleekte Haverwortelscheuten:  De Haverwortel is hier beschreven als eetbare wortel. Je kunt echter ook de jonge scheuten van de Haverwortel eten. Ze zijn dan het lekkerste wanneer ze ook gebleekt zijn. Wanneer je in de winter wat Haverwortels in de grond laat zitten. Komen die in het voorjaar weer boven de grond. Om ze gebleekt te krijgen, voorzie je dan van een laagje van ongeveer 15 cm stro zodra de eerste spruiten boven de grond komen. Het stro eventueel nog wel een keer afdekken met gaas of een draadnet, zodat het niet wegwaait. Zodra de scheuten dan ongeveer 15 cm lang zijn kunnen ze geoogst worden. 
Ook wanneer je ze niet wilt bleken kun je de jonge scheuten oogsten vanaf een cm of 15. De scheuten zijn dan gewoon te koken voor gebruik. 

Geneeskracht Haverwortel:  De Haverwortel bevat inuline, dit is een stof die gunstig werkt op de suikerstofwisseling. Hierdoor is de Haverwortel zeer geschikt eten voor diabetes patienten. Tevens geschikt om te gebruiken bij vermageringskuren. De Haverwortel zorgt voor zuurstof in je lichaam dat daardoor een gunstige invloed heeft op de hersenen. 
 
Haverwortel vergeten groente?  De Haverwortel wordt al heel lang gebruikt. Bekend is dat al in de middeleeuwen deze plant voor consumptie dient. De Haverwortel is echter steeds meer verdrongen door de Schorseneren. Schorseneren zijn van smaak niet heel verschillend van de Haverwortel. Schorseneren wordt al niet veel meer gegeten, maar zijn wel bekender dan de Haverwortel.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 100 cm
Kleur
  •   
Licht
Zon