MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Lampionplant Lampionplant +

Groeit in 2210 tuinen

Latijnse naam
Physalis alkekengi var. franchetii
Andere benamingen
jodenkers, kleine lampionplant, echte lampionplant Sinoniem: Physalis franchetii
Hoogte
80 - 120 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De lampionplant is een plant uit de familie van de nachtschades (Solanaceae), met eetbare rode vruchten. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa (de andere leden van het geslacht Physalis komen vooral uit Midden- en Zuid-Amerika).

Physalis alkekengi franchetii, in het nederlands ook kleine lampionplant genoemd is een bladverliezende vaste plant met een vrij invasieve kruipende groeiwijze en middengroene hartvormige bladeren. Deze lampionplant bloeit van mei tot juli met onopvallende, hangende roomwitte bloemen, later gevolgd door oranjerode bessen omgeven door papierachtige lampions.
Physalis alkekengi var. franchettii heeft een iets kleiner blad dan de soort, houdt van een standplaats in de halfschaduw of gefilterd zonlicht en een goed doorlaatbare bodem. Deze plant is goed winterhard, droogtetolerant, decoratief in zomer en herfst, ziektevrij en kan soms wel eens door slakken op het menu gezet worden.

Geneeskracht lampionplant

Willaert details

Bloeitijd juli - augustus - september

Standplaats zon of halfschaduw

Hoogte 80cm

Snijbloemen

Droogbloemen

Aanvullend tekst van Cessie:

De lampionplant is inheems in Europa en Azië en een zeer gemakkelijke tuinplant. Liefst staat ze op een kalkrijke bodem in de volle zon. 
In mei/juni verschijnen er weinig opvallende witte bloemen die gevolgd worden door rode besvruchten die omgeven worden door een erg sierlijke papierachtige kelk. 
Deze oranje kelken houden zeer lang in droogbloemboeketjes.

Berichten over deze plant