MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Wolfsmelk (algemeen) +

Groeit in 2556 tuinen

Latijnse naam
Euphorbia
Hoogte
100 - 150 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Euphorbia is één van de grootste plantengeslachten op aarde en is enorm variabel.
Grofweg kunnen we Wolfsmelk voor de tuin in drie groepen indelen.

Ten eerste de bladverliezende Europese soorten die met hun knoppen net op of onder het aardoppervlak overwinteren.
Ze zijn volkomen winterhard en nemen de meeste standplaatsen voor lief. Denk aan Euphorbia polychroma, cyparissias en fragifera.

Vervolgens de wintergroene mediterrane soorten. De meeste willen een zonnige, droge standplaats, maar veelal wordt ook droge schaduw goed verdragen. Strenge sneeuwloze winters met een schrale vorstwind kunnen veel schade berokkenen aan deze groep. Dek ze af met sparrentakken of noppenfolie. Dit geldt zeker voor de Euphorbia characias en martinii typen.

Tenslotte de bladverliezende soorten uit de zgn. Himalaya groep. Deze worden het mooist in een humeuze, voedselrijke grond.
Wat schaduw wordt meestal goed verdragen, soms zelfs op prijs gesteld, maar de grond mag niet te droog zijn. Plant ze net als de mediterrane groep in het voorjaar. Dan groeien ze uit tot fantastische planten. Denk aan Euphorbia jacquemontii, wallichii e.d.

Hoogte tot 1,5m en 1m breed. Heeft wel wat ruimte nodig met de jaren. Ronde tuilen met lichtgeelgroene bloemen. Bloei: Juli / sept.
De bladeren zijn afhangend smal lijnvormig en staan gekransd rondom de stengel. Het is wat je noemt een 'architectonische plant'. Elke stengel met bladeren en bloemen staat apart. Aan de tweejarige stengels komen het ene jaar grijsgroene bladeren en het jaar daarop komen daarbij de bloemen. Woekerende plant via worteluitlopers.

Plantvoorschriften :  Zon / halfschaduw. In het voorjaar, ongeveer 30cm uit elkaar. In vochtige goed doorlatende liefst humusrijke grond. Goed te combineren met alchimilla mollis en hosta soorten.

Verzorging :  Starten uit zaad of door delen in voorjaar of herfst - aan de tweejarige stengels komen het ene jaar bladeren en het volgende jaar bloemen
Tussen andere planten moeten de woekerende wortels in toom gehouden worden. Eventueel de wortels afsteken. Gebruik een spade en steek verticaal rond de plant, haal dan de afgestoken worteldelen en spruiten uit de grond met een tuinvork. Haal ze zoveel mogelijk weg, anders groeien ze weer aan.
Extra voeding is niet nodig.
In de zomer kunnen de uitgebloeide bloemschermen verwijderd worden.

Giftig: het witte melksap kan irritaties veroorzaken, dus handschoenen dragen.

Berichten over deze plant