Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Zaaien

Van midden Juni tot eind Augustus    · elke week

De rijpe zaden zitten in de bruine zaaddoosjes als schijfjes tegen elkaar.

Best kun je zaaien als de zaden net goed afgerijpt zijn aan de planten. Ze zitten dan aan de bloeistengels in donkerbruine, droge zaaddoosjes. Als je deze opent merk je dat de zaadjes als platte schijfjes mooi geordend zitten als een ronde ring. Zaai de rijpe, bruine zaden vanaf juni tot eind augustus op een warme, zonnige plek en bedek ze met een dun laagje potgrond (max. 1cm) Alcea is een koudkiemer (14dagen) en mag bedekt worden met tuinaarde. Hoe de grond vochtig en na ongeveer tien dagen zal je de eerste blaadjes zien verschijnen. Als de zaailingen te dicht op elkaar gezaaid staan kun je de zwakste kiemplantjes uitdunnen zodat je om de ± 20 cm één plantje over hebt. In september - oktober hebben de jonge stokrozen al een mooie bladrozet ontwikkeld en mogen ze naar hun definitieve standplaats en dat op een tussenafstand van ca. 40 cm. Met het verhuizen naar de definitieve standplaats mag je ook wachten tot in het voorjaar.
Je kunt stokrozen ook voorzaaien in een zaaikistje of potjes en ze in het voorjaar op het definitieve standplaats uitplanten.
Als stokrozen goed gedijen waar ze staan, dan maak je kans dat ze zich spontaan uitzaaien. Vanaf augustus is het dan opletten geblazen voor de jonge kiemplantjes bij het hakken en wieden tussen uw bloeiende stokrozen.
Stokrozen uit zelf geoogst zaad kunnen wel afwijken qua bloemkleur van de moederplant. Wil je 100% zeker zijn van uw kleur of cultivar, dan koop je best een zakje zaad of plantjes in een plantenzaak.