MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Rode Vlier 'Black Lace'

Sambucus nigra 'Black Lace'  • 

Foto: Rode Vlier 'Black Lace'

Foto: Rode Vlier 'Black Lace'
Foto: Rode Vlier 'Black Lace'
Foto: Rode Vlier 'Black Lace'

Een uiterst winterharde Sambucus met zeer donkerpaars (bijna zwart) diep ingesneden blad. Als het blad net uitloopt is het nog groen, maar al snel krijgt het de donkere kleur. Dat combineert prachtig met de bloesem, die in grote schermen aan deze tuinplant komt. De knopjes die in mei verschijnen zijn roze. De bloemetjes verkleuren in juni langzaam van roze naar wit. De bloesem is erg in trek bij vlinders en bijen. Vlierbloesems hebben een onmiskenbaar naar citroen geurend parfum.

Na de bloei vormt Sambucus nigra 'Black Lace' donkere vlierbessen. Daarvan kan prima jam, siroop of vlierbessenwijn gemaakt worden. 

Door het kant-achtige voorkomen van het blad lijkt Sambucus nigra 'Black Lace' minder op een vlier dan bijvoorbeeld de eveneens donkerbladige vlier Sambucus nigra 'Gerda'.

De groei is sterk maar minder volumineus dan bij de gewone vlier of sambucus nigra. In totaal kan deze heester een hoogte bereiken van ongeveer 175 tot 200 centimeter. 

Hoe moet u Sambucus nigra ‘Black Lace’ snoeien en onderhouden?

1. Zonder snoei kan de struik snel vrij hoog worden. Maar Sambucus nigra ‘Black Lace’ is gemakkelijk te snoeien, zodat u de grootte van deze tuinplant in de hand kunt houden. Om de struik te verjongen kunt u de struik in de winter of na de bloei tot ongeveer 40 cm boven de grond terug snoeien. Strooi, indien de grond daarom vraagt wat kalk, omdat deze heester van licht kalkhoudende grond houdt. Wat koemestkorrels in het voorjaar is aan te raden.

2. je kan snoeien na de bloei in de vroege herfst of in het vroege voorjaar voor de nieuwe groei begint.

3. Ofwel de Sambucus zijn gang laten gaan en slechts af en toe bijknippen om vorm te houden of in het andere geval net als bij de Buddleia (vlinderstruik) , om de paar jaar hard terugsnoeien tot 30 cm boven grond en voeding geven, Sambucus beschikt over een enorme regeneratiekracht .
Wanneer snoeien: Einde winter, begin lente

Sambucus nigra 'Black Lace' heeft geen bijzondere zorg nodig.

Hoe plant u Sambucus nigra ‘Black Lace’?

Geef Sambucus nigra ‘Black Lace’ een lichte standplaats in de zon of halfschaduw. In de schaduw kan ook, maar dat heeft wel een ongunstig effect op het vormen van de bessen. Ook is de bladkleur in de schaduw meer groen dan purper. Aan de bodem worden weinig eisen gesteld. Goed doorlaatbare, humusrijke en licht vochthoudende grond heeft de voorkeur. Maak daarom bij het planten de grond eerst goed los. Er mogen geen harde lagen meer in zitten.

Graaf daarna een plantgat, dat wat groter is dan de kluit van de struik. Om het aangroeien te bevorderen, strooit u wat aanplantgrond in het plantgat. Deze kunt u online bestellen. Dompel de tuinplant voor het planten met pot en al even in een emmer water. De haarwortels zuigen zich dan vol. Daarna verwijdert u de pot en zet u de struik in het plantgat. Vul het gat verder op met de omliggende aarde en druk die met de voet stevig aan.

Eigenschappen

Variëteit van
Gewone Vlier (Sambucus nigra)
Hoogte
100 - 400 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk, Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend