Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Darjeeling banaan

Musa sikkimensis

Foto: Darjeeling banaan

Foto: Darjeeling banaan
Foto: Darjeeling banaan

De Musa sikkimensis, ook wel Darjeeling Banaan genoemd, is afkomstig uit het Himalaya gebergte in India en kan tot zo'n 4 meter hoog worden. Deze snelgroeiende banaan komt voor aan de voet van de Himalaya (in het Sikkem gebied) tot op een hoogte van 2000 meter waar het sneeuwt en vriest. De nieuwe bladeren vertonen een bordeau-rode onderkant en een grasgroene bovenkant met hier en daar een vlekkenpatroon. Men zegt dat deze banana net zo winterhard als de Musa Basjoo zou zijn.


VERZORGING
Net zoals alle andere bananen houdt deze banaan van zeer voedselrijke, doorlatende grond. Wanneer u deze plant in volle grond wilt plaatsen is het aangeraden een plantgat te voorzien van ongeveer 90 x 90 cm breed en 90 cm diep. Vul dit met een mengsel van compost, bladeren, gedroogde koemest en bloedmeel. Door dit mengsel worden voedingstoffen en vocht langer vast gehouden.
Deze banaan vraag veel water en bemesting tijdens de zomermaanden wat de groei zeker zal versnellen. Tijdens droge periodes geef ik minstens één emmer water per dag. Als meststof voeg ik organisch bodemverbeterende middelen zoals een mengeling van koe-, kippen- en paardenmest toe. Bemesting mag reeds gestart worden vanaf april en kan gerust aangehouden worden tot eind augustus. Zorg ook steeds in het voorjaar voor een dikke laag tuinkompost of paardenmest rond de banaan.


OVERWINTEREN
De Musa sikkimensis hoort bij de meest winterharde bananen die er bestaat. Deze banaan kan gerust overwinteren bij een temperatuur rond het vriespunt zonder ingepakt te worden. Als u deze banaan buiten wenst te laten overwinteren zonder in te pakken moet u de grond rond de banaan goed afdekken met een dikke laag compost en bladeren zodat de vorst de wortels niet kan aantasten. Bij temperaturen onder de 5 graden stopt de groei van de banaan, bij -2 graden vriezen de bladeren kapot en bij nog lagere temperaturen zal de stam geheel gaan afvriezen. In het voorjaar zal deze vanuit de behouden stam gaan verder groeien. Wenst u de banaan het volgende jaar nog groter, nog imposanter of hoopt u op eventuele bloei dan moet u de stam zeker gaan beschermen met stro en rieten matten.


BLOEI
Bij het bloeien vormt de Musa sikkimensis kleine eetbare banaantjes. Na de bloei zal de stam volledig afsterven en vanuit de rizomen nieuwe stammen gaan vormen.

Eigenschappen

Variëteit van
Banaan (algemeen) (Musa)
Hoogte
40 - 400 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

In de webshop