MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Chinese kool 'Osiris F1'

Groeit in 156 tuinen

Latijnse naam
Brassica rapa ssp. pekinensis 'Osiris F1'
Hoogte
0 - 1000 cm

Algemene omschrijving

Chinese kool (Brassica rapa var. pekinensis) is een snel groeiende kool die afkomstig is uit Oost-Azië. Het wordt ook wel Chinakool of pe-tsai genoemd. Al in de 18e eeuw werd Chinese kool door missionarissen als een veel in China gebruikte groente gesignaleerd. De kool wordt in China (rond Peking), Japan, Korea en Taiwan op grote schaal geteeld. De naam is enigszins misleidend want deze groente mist de uitgesproken koolsmaak. Deze bladgroente heeft een ietwat zoete smaak. Het is een losse krop van langwerpige, gekrulde bladeren met een brede, sappige nerf. Chinese kool is licht verteerbaar, arm aan calorieën (16 kcal per 100 gr.) en bevat veel vitamine C en calcium. Het heeft ook een hoog nitraatgehalte. Men kan Chinese kool niettemin gemakkelijk 1 à 2 weken bewaren in een papieren zak op een koele plaats. Chinese kool is gemakkelijk te bereiden en snel gaar. Verwijder de eventuele minder mooie buitenbladeren. Vervolgens kunt u de rest van de kool grof of fijn snijden. U kunt haar koken, stoven, roerbakken of rauw eten. Voor salades kunt u het beste het binnenste gedeelte gebruiken. Want voor Chinese kool geldt: hoe meer naar binnen toe, hoe malser de bladeren zijn. Voor stoven of koken geldt een bereidingstijd van ongeveer 10 minuten. Roerbakken kan iets korter. De bladeren worden vaak gebruikt om ingrediënten in te pakken.

Zaaien:
Zaad: Kan zelf genomen worden, verbasteringen kunnen plaats hebben met mosterd en radijsachtigen. Kruisbestuiving met andere kolen is gering. Je mag rekenen op een 300 tal zaadjes per gram.

Ter plaatse op een diepte van 1 cm, houd 10 cm afstand voor mooie vorming tussen de rijen.

Daarna zetten we de plantafstanden op 50 X 40.

We beginnen met de eerste zaaibeurt vanaf midden juli tot en met midden augustus.

De oogst kan dan omstreeks midden september plaats vinden en dat tot midden november naargelang de zaaidata.

Soms wordt er al eens in perspotjes gezaaid, maar weet wel dat beschadiging van de wortels bij uitplanting snel kan leiden tot doorschieten. Vooraleer de plantjes opgekweekt in perspot naar buiten moeten dienen ze wel eerst te worden afgehard.

Aangezien Chinese kool nooit in zaaikist wordt gezaaid is van verspenen dan ook geen sprake.

Ziekten en gevoeligheden:
Zoals andere kolen ook hier weer mogelijkheid tot knolvoet en schimmels.

Knolvoet: een slijmzwam die groeistilstand veroorzaakt bij de planten, kalkgiften kunnen hier dan toegepast worden.
Knolvoet leidt tot verdikte wortels en rotten vervolgens. ---> teeltwissel 1 op 4, en bij aantasting ten vroegste 1 op 6 jaar.

Bladrand kan ook al eens optreden door tekorten aan calcium bij de binnenste blaadjes. Bladrand gaat gepaard met hitte, vochttekorten en calciumgebrek. Leid onvermijdelijk tot de vernietiging van de celkernen in het bladmoes.

Koolrupsen zijn soms ook tegenwoordig.

Oogst:
Oogsten kan zeer snel en soms binnen de 3 maanden!
Kroppen kunnen een gewicht hebben van een halve kilo tot anderhalve kilo.

Je snijdt de kolen recht af met een mes en na verwijdering van de buitenste blaadjes houd je een mooie krop over om te consumeren. De afgesneden wortels mogen blijven zitten in de grond, daar zij nog enkele losse blaadjes geven die moeiteloos in de sla verwerkt kunnen worden. Wil je zolang mogelijk oogsten, dan kan je de plantjes zaaien onder een plastieken koepel.

Bewaring:
Een vers afgesneden kool kan je ongeveer een week bewaren. ---> Best is een plastieken zak te gebruiken tegen verdamping. 

Berichten over deze plant