MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Bosrank 'Apple Blossom'

Foto: Bosrank 'Apple Blossom'
Foto: Bosrank 'Apple Blossom'
Foto: Bosrank 'Apple Blossom'

Familie: Ranunculaceae

Bloeitijd: april-mei (= bloeigroep 1)

Bloemkleur: geurende (vanillegeur), lichtroze bloemen met geelwitte meeldraden, uitbloei naar wit (4-6 cm diameter), rijkelijke bloei. De bloem heeft een donkere rugkant. Vlinders en bijen lokkend.

Bladeren: jong blad is bronskleurig, evolueert later naar donkergroen, driedelige bladeren tot 12 cm lang

mogelijk te combineren met klimrozen of passiebloem.

Zon en halfschaduw. Steeds de voet van de plant in de schaduw houden, tegen winterse oostenwind beschutte standplaats (zuidelijk of naar westen georiënteerd). Neutrale tot kalkrijke grond, vochtig maar goed doorlatende bodem.

Winterhardheid : redelijk, usda zone 7,9 (= tot -15°C), beschermen tegen noordelijke en oostelijke wind. De plant blijft kwetsbaar omdat ze wintergroen is.

Snoeien: Normaal geen snoei nodig. Onmiddellijk na de bloei, (V - VI), om geen bloemen te verliezen voor volgend jaar. Tijdens de bloei uitgebloeide bloemen verwijderen, snoeien groep 1. Clematissen uit deze groep snoeien we nauwelijks. We dunnen ze indien nodig alleen wat uit. Verder volstaan we met het leiden van de scheuten. Als we een clematis verkeerd snoeien, zal dat vrijwel alleen in de bloei tot uitdrukking komen. De plant zal er zelden of nooit aan sterven. Hetzelfde geldt voor de beruchte verwelkingziekte, welke ervoor zorgt dat de bovengrondse delen van een (grootbloemige) plant 's zomers plotseling en snel volledig afsterven. Het enige wat we dan kunnen doen is de aangetaste delen van de planten volledig afknippen tot bij de grond. De ondergrondse, slapende ogen zullen het volgende voorjaar weer uitlopen. Als een Clematis sterk verwaarloosd is, kunnen we haar tot vlak boven de grond afknippen. De meeste soorten en cultivars zullen na deze drastische snoei wel weer opnieuw uitlopen. Zij zullen zeer waarschijnlijk minimaal een jaar niet bloeien.

Bemesting: maand III. Voor bloeiende heesters is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is tevens fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant (nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten) en het afrijpen van het gewas (dat de houtcellen goed gevormd worden). Advies samenstelling: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Eigenschappen

Variëteit van
Bosrank (Clematis tangutica)
Hoogte
60 - 400 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend