MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Kerrieplant Kerrieplant +

Groeit in 1555 tuinen

Latijnse naam
Helichrysum italicum
Andere benamingen
synoniem Helichrysum angustifolium, Kurriekruid, Kerriekruid
Hoogte
30 - 60 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Droog, Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Familie : Composieten (Asteraceae)
Soort : overblijvend
Toepassing : Keuken, Sierwaarde
Standplaats : Zon

Vindplaatsen: Deze plant uit zuidelijk Europa, het Italiaanse zonnegoud, is een betrekkelijk nieuwe toevoeging aan de kruidenlijst. De voornaamste attractie van de kerrieplant ligt in het intense zilver van de altijd groene bladeren, waardoor deze plant een goede keus is voor strakke omzomingen en omhaagde tuintjes. Het is echter de zoete kerriegeur van de bladeren die zo ongebruikelijk is en voor de recente stijging van zijn populariteit heeft gezorgd. Deze plant wordt soms gebruikt als specerij. Hoewel de naam kerrieplant is en ruikt als kerriepoeder, het heeft niets te maken met dit mengsel van kruiden, noch met de curry boom (Murraya koenigii). Integendeel, het heeft een harsachtige, ietwat bittere geur die doet denken aan salie of alsem. Het wordt gebruikt door de jonge scheuten en bladeren worden mee te stoven in mediterrane vlees-, vis- of groentegerechten.

Kenmerken: De plant bereikt een hoogte van ongeveer 45 cm. Helichrysum heeft een ronde, donzig witte stengel die daarna groen wordt. In het tweede seizoen verhout de stengel. Het blad is smal, naaldvormig en zilvergrijs met een zoetige kerriegeur. De bloemen van het kruid vormen in de nazomer kleine, mosterdgele trossen met een zoetige, milde kerriegeur. Deze bloemen verdragen zelfs temperaturen van min 10 °C in de winter.

Verwante soorten: Helichrysum italicum ‘Darlington’, Helichrysum italicum ‘Microphyllum’, Helichrysum splendidum: fijnbladige soort

Plantplaats: Net als alle strobloemen heeft de kerrieplant graag een zonnige plaats en droge voeten. Soms verschijnt alleen de typische zilvergrijze bladkleur, bij andere soorten is de struik meer bestand tegen vorst en kou.

Teelt:Kerrieplant groeit nogal bossig uit en moet daarom regelmatig worden teruggesnoeid. U kunt dan meteen met deze stekjes verder vermeerderen. Tijdens de groei mag de bemesting niet te stikstofrijk zijn omdat ze anders teveel groen maken.

Oogst: De takjes kunnen doorlopend vers worden geplukt en direct meegekookt. U voegt ze circa 10 minuten voor het einde van de bereiding toe aan het gerecht en u verwijdert ze vlak voor het serveren.
In de keuken: De bladeren met het milde curryaroma kruiden soepen, sausen, groenten en rijst- en vleesgerechten. U kunt de hele takjes kort meekoken en voor opdienen verwijderen. Of u vermaalt het kruid in een vijzel samen met rozemarijn, salie en tijm en u strijkt het, met wat olie en op smaak gebracht met peper en zout over visfilet die u in een zilverpapier op de grill of barbecue legt. Kerrieplant is ook een bestanddeel van allerlei kant-en-klare sausen.

Sierwaarde: Met zijn zilvergrijze takjes vormt de kerrieplant een aparte sierplant. Hij vergroot het aanbod aan sierplanten en is ook geschikt voor potten op een balkon. De bloemen zijn zeer geschikt om te drogen.

Berichten over deze plant