MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Spierstruik 'Golden Princess'

Foto: Spierstruik 'Golden Princess'
Foto: Spierstruik 'Golden Princess'
Foto: Spierstruik 'Golden Princess'

Spiraea japonica is een soort die zo’n 1 m hoog wordt, met opgaande takken en scherp getand, donkergroen blad. In de zomer verschijnen roze of witte bloempjes en grote trossen die er als schermen uitzien. Het is een zomerbloeier die vaak in het voorjaar tot kort boven de grond wordt teruggesnoeid om veel jonge, bloeiende takken te krijgen.

Het zijn bladverliezende struiken die zijn onder te verdelen in voorjaarsbloeiers, die meestal witte bloemen hebben en zomerbloeiers die roze of rood bloeien. Sommige struiken worden tot zes meter hoog, andere halen de 50 centimeter niet eens. Zeer gevarieerd dus. De spierstruik Spiraea japonica ‘Golden Princess’ vormt een lage, dichte struik tot zo’n 40 cm hoog. De roze bloemen staan in brede tuilen (trossen). Ze verschijnen van juni-september. Op een zonnige plaats wordt het blad van deze kweekvorm goudgeel.

Spierstruiken houden van vruchtbare, matig vochtige grond en staan het liefst in de volle zon. Dan bloeien ze het beste. Geef in het voorjaar een basisbemesting en breng mulch aan. Meeldauw is te bestrijden, maar voorkomen is beter. Hiervoor moet het blad niet te lang vochtig blijven.

Als het nodig is de vorm te behouden, snoei je voorjaarsbloeiers na de bloei. Zomerbloeiers kun je in de lente ver (circa een kwart) terugknippen, ze komen hetzelfde jaar nog in bloei. Snoei deze zomerbloeier in de vroege lente (terugknippen als dat nodig is). De bloei vindt plaats aan twijgen die in hetzelfde jaar worden gevormd.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend