MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Choisya 'Lich' +

Groeit in 373 tuinen

Latijnse naam
Choisya ternata 'Lich'
Andere benamingen
Glansmispel, Mexicaanse oranjebloesem, 'Brica', ‘Sundance’, ‘Moonsleeper’
Hoogte
20 - 80 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Matig
PH
Neutraal, Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

De cultivar Choisya ternata ‘Lich’ heeft alle goede eigenschappen van de soort, maar is iets sterker en daardoor net even beter voor tuingebruik.
Er is vrij lang verwarring over de naamgeving geweest. Identieke planten werden ook als ‘Sundance’, ‘Moonsleeper’ en ‘Brica’ aangeboden.

Voor de Choisya ternata ‘Lich’ geldt: Wintergroene struikjes met verrukkelijk, honingzoet geurende bloemen! Doordat het klimaat verandert, redden de Choisya ternata ‘Lich’ het steeds beter in onze contreien.

Tot voor kort was dit voornamelijk een kuipplant die vorstvrij moest overwinteren. Nu wordt hij steeds vaker ook in de volle grond geplant, maar dan wel heel beschut, warm en vooral zonnig. De Choisya ternata ‘Lich’ planten komen niet voor niets uit Mexico. Hij is nauw verwant aan het sinaasappel- en citroenboompje.

Choisya ternata ‘Lich’ heeft groenblijvend, leerachtig, glanzend blad. Het geurt pittig. De opvallende, witte bloemen geuren ook, maar dan zoet. De Choisya ternata ‘Lich’ bloeit in de periode februari-juni, met soms een tweede bloei in de herfst. Eigenlijk is deze plant het meest geschikt voor een koele serre, want veel vorst verdraagt hij niet. Hij wordt 50 tot 100 centimeter hoog en even breed. De witte bloempjes verschijnen in trosjes.

De Choisya houdt van voedzame, humusrijke grond die liefst zuur moet zijn (in ieder geval geen kalkrijke grond) en groeit liefst zo beschut mogelijk: niet op het oosten, waar koude winterwind en ochtendzon verwoestend kunnen werken, maar in de volle zon voor een zuidmuur, liefst in een patio of andere ruimte met maximale bescherming tegen de elementen. Als je de Choisya ternata ‘Lich’ water geeft moet je onthard water geven (regenwater).

Bescherm de Choisya ternata ‘Lich’ tegen strenge vorst. Zet hem binnen indien mogelijk of span er vitrage over. Als de Choisya ternata ‘Lich’ in een pot staat, kun je om de vier weken voeding in zwakke concentratie geven.
Groenrijk info

Berichten over deze plant